Dodge Magnum SRT8

U nás mu budeme říkat 300C Touring, ale s tímhle motorem tady udělá pořádný vítr. 425 koní, dvacetipalcová kola, pevnější podvozek a větší brzdy mu zajistí velký respekt.

V Americe se neuděluje titul Auto roku v podobě, v jaké se s ním setkáváme u nás nebo jinde v Evropě, ale za to se všechny tamní časopisy shodují na tom, že Chrysler 300C je jednou z novinek pro rok 2004, která by si podobné označení určitě zasloužila. Dodge Magnum je sice kombi a dokonce má i jinou značku na čelní mřížce, ale jinak je všem jasné, že tahle dvojice je stejně nerozlučná jako Laurel a Hardy, i když konkurenci z nich do smíchu už tak nebude.

Na evropském trhu se Magnum jmenuje Chrysler 300C Touring a ve vrcholné verzi SRT8 by se mohl na naší straně Atlantiku objevit během jara nebo léta tohoto roku.

Stejně jako dříve představený 300C SRT8 má i kombi převrtaný motor Hemi, kterému narostl objem z 5,7 na 6,1 litru a výkon ze 340 na musclecarovských 425 koní. Klidně to mohlo být třeba 420 nebo možná i 430 koní, ale s hodnotou 425 je spojená silná nostalgie od doby, kdy se s ní chlubila řada těžkotonážních sporťáků ze 60. let, i když termín sporťák bychom na ně dnes už nepoužili. Název „muscle cars“ vystihuje jejich povahu opravdu nejlépe.

Motor má nejen větší objem, ale dostal i zesílený blok, kovanou klikovou hřídel, vyšší kompresní poměr 10,3:1, průchodnější sání, širší výfukové potrubí, izolované výfukové svody a další doplňky. Díky tomu se snížil čas zrychlení z nuly na 96 km/h k dolní hranici pěti sekund a překonání 400 metrů mu trvá necelých čtrnáct sekund. Převodovka je automatická a pětistupňová, diferenciál je zesílený, ale není samosvorný.

V souladu se zkratkou SRT (Street and Racing Technology) jsou pružiny, tlumiče a stabilizátory v porovnání se sériovou verzí pevnější a celý podvozek je snížený o 13 mm. Přepracovaná je i řídicí jednotka ESP.

Magnum SRT8 jezdí už z výroby na nezvykle velkých hliníkových dvacetipalcových kolech, zajímavých i tím, že jsou kovaná. Vpředu mají pneumatiky 245/45, vzadu 255/45.

redakce autoweb.cz

14.1.2005 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist