Další čínská kopie: tentokrát neuniknul Hummer

Lépe řečeno Humvee, vojenský speciál přizpůsobený pro drsnější civilní zákazníky.

Před bystrýma čínskýma očkama není v bezpečí nic. A na nějaké duševní vlastnictví se tam opravdu nehraje – možná o něm ani nikdy v životě neslyšeli. Tržní boj po čínsku vypadá následovně: Když má něco úspěch, tak proč to nezkopírovat, ne? Lidi samozřejmě chtějí platit co nejmíň peněz, takže když to uděláme z levnějších materiálů a trochu to všechno zjednodušíme, bude to bomba.

Zdá se, že momentálně v Číně ucítili novou mezeru na trhu – po ulicích Šanghaje se zjevně prohání příliš málo vojenských džípů. Podle oficiálních informací se nová čínská kopie AM General HMMWV vyvíjela čtyři a půl roku a to ve spolupráci s čínskou armádou. Primárně jde skutečně o vojenský stroj, nicméně podobně jako u americké předlohy, i čínský výrobce se rozhodl upravit vozidlo pro civilní zákazníky. Úprava spočívá v montáži rádia s CD přehrávačem a připevnění cenovky na přední sklo. Málem bych zapomněl, že Číňané nezklamali a opět se vytasili s řádně vypečeným jménem – teréňák se jmenuje „Dongfeng Crazy Soldier“, tedy Šílený Voják…

Těžko říct, jak moc kvalitní výsledný produkt je a jestli se dokáže vypořádat s terénem. I když zrovna v této oblasti bychom ho nepodceňovali, pokud jde o vojenskou techniku, země bývalého východního bloku v dobách největší slávy dokázaly postavit velmi dobré stroje. Ovšem co se týče pohodlí, jízdních vlastností na silnici (ne že by zrovna Humvee byl nějaký zázrak), kvality vnitřního prostředí a případné bezpečnosti, tam už bychom se sázet rozhodně nechtěli.

Naštěstí to není náš problém, protože Crazy Soldier se bude (alespoň prozatím) prodávat pouze v Číně. Jako problém by to ale možná měli vidět v Americe. Západní automobilky totiž začínají s levnými, nekvalitními a hlavně životu nebezpečnými kopiemi svých výrobků ztrácet trpělivost a připravují se na vyhlášení právnické války. Jak už jsme informovali, první bude zřejmě Mercedes-Benz, který se chystá zažalovat automobilku Shuanghuan, která nestydatě opráskla městský vozík Smart.

Honza Koubek

24.8.2007 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist