Bugatti Veyron poraženo – teď už doopravdy!

Nálepka nejrychlejšího auta na světě se stěhuje do Ameriky.

Tak to přece jen dokázali! Firma America’s Shelby Supercars, již pravděpodobně znáte pod zkratkou SSC, je výrobcem „nejrychlejšího sériově vyráběného osobního vozu na světě.“ Vůz Ultimate Aero Twin Turbo dosáhl při rekordních jízdách rychlostního průměru 411,76 km/h, čímž o 5,01 km/h překonal neoficiální rekord Bugatti Veyron.

Na uzavřené dálnici v americkém státě Washington se dvoumístný sporťák s výkonem 882 kW/1200 k a točivým momentem 1488 Nm  rozjel při prvním pokusu na 413,83 km/h. Druhá jízda v opačném směru (dle regulí pro zápis do Guinnessovy knihy musí obě jízdy proběhnout v rozmezí jedné hodiny) skončila s výsledkem 409,71 km/h.

Bugatti Veyron samozřejmě zůstává technickým zázrakem – na rozdíl od SSC byl postaven tak, aby jeho nadpozemské výkony byly dostupné i průměrně zdatnému řidiči na reálných silnicích. Stejně se ale neubráníme podivu nad tím, že ho dokázala dohnat a předehnat, navíc v tak prestižní disciplíně, jakási splašená „amerika“.

autoweb.cz

15.9.2007 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist