Saab pozastavil vývoj 9-3

Nástupce modelu 9-3 se musí zmenšit, rozhodlo vedení koncernu General Motors.

Švédský Saab přerušil vývoj příští generace modelu 9-3, což je sedan a kombi střední třídy. Vůz měl být původně založen na delší a širší koncernové platformě Epsilon 2. Mateřský koncern General Motors však nyní rozhodl, že nový 9-3 stane na chystané globální platformě, určené pro kompaktní vozy (segment C neboli nižší střední třída). Britskému týdeníku Autocar to řekl vysoce postavený zdroj přímo z GM.

Podobnou strategii uplatňuje také Volvo: sedan S40 i z něj odvozené kombi V50 stojí na platformě, která jinde v koncernu tvoří základ pro „kompakty“, konkrétně Ford FocusMazdu 3. Podobně Škoda Octavia je řazena do střední třídy, ačkoliv stojí na podvozku kompaktního Volkswagenu Golf.

Saab údajně přikročil ke „zmenšení“ 9-3 kvůli obavám z chystaných emisních norem, jejichž dosud známé návrhy znevýhodňují velká (a tedy i těžká) auta. Nový model se objeví na počátku příští dekády a bude se vyrábět v domovské továrně automobilky Saab v Trollhattenu. Ve hře je nicméně i produkce v USA, jelikož slabý dolar víceméně anuluje zisky Saabu na klíčovém severoamerickém trhu.

autoweb.cz

12.5.2008 10:06

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist