Porsche zvažuje nástupce 914

Porsche možná uvede nejlevnější model v historii.

V automobilce Porsche se objevily plány na znovuoživení modelu 914. Tedy jeho moderního nástupce, který podobně, jako původní 914 uvedenž na trh zhruba před 40 lety doplňoval řadu 911 jako levnější alternativa. Model 914 měl motor uprostřed a zpočátku se jednalo o čtyřválec boxer 1,7 l o výkonu 80 koní, který byl postupně zvětšován až na šestiválec 2,0 l o výkonu 110 koní v posledních modelech. Tehdejší vůz byl stavěn ve spolupráci s Volkswagenem a využil i několik společných dílů, aby se náklady srazily na minimum a zdá se, že stejně tomu bude i dnes. Volkswagen údajně skutečně pracuje na nejlevnějším Porsche současnosti, které by se mělo v nabídce zařadit pod základní Boxster s motorem 2,7 l.

Nejmenší Prosche se pravděpodobně vrátí ke čtyřválci, ale není jisté, zda se bude jednat o boxer. Možná je i varianta použití čtyřválce z nabídky VW (například 2.0 TFSI).

Cena by se měla udržet pod 35 000 eur (!), takže již za nějakých 900 000 korun byste mohli vlastnit automobil se znáčkem Porsche.

Před časem psali o připravovaném nástupci stávajícího Audi TT, který má dostat motor uprostřed. A vůbec bychom se nedivili, kdyby právě tento návrh zavítal i na prkna techniků automobilky Porsche, kteří jistě pomohou užitečnými radami z vlastní zkušenosti.

Na druhou stranu, malé auto se čtyřválcem by pomohlo snížit průměrné emise Porsche a tím zlepšit šance automobilky do budoucna. Uvidíme, s čím se nakonec ukáže jeden z výrobců Audi – VW – Porsche na autosalonu v Los Angeles, kde by se měl koncept zmíněného roadsteru s motorem uprostřed objevit.

autoweb.cz

15.9.2008 6:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist