Mazda sníží spotřebu v průměru o 30 %.

Mazda si vytyčila velmi ambiciózní plán, do roku 2015 snížit spotřebu svých modelů o 30 %.

Mazda oznámila, že do roku 2015 sníží spotřebu svých vozů o 30 %. Chce toho dosáhnout lehčími platformami, efektivnějšími pohonnými jednotkami a moderními technologiemi šetřícími palivo. Prvními změnami budou zavedení systému stop-start, úpravy na vznětových jednotkách, jednoduchý hybridní systém a rotační motory s nižší spotřebou.

Do roku 2011 Mazda obmění všechny své modely a postaví je na novou platformu, která ubere okolo 100 kg váhy na každém autě. První je nová Mazda2, která je důkazem, že snižování váhy může být nejen velmi efektivní, ale také bez dopadů na bezpečnost.

Nejefektivnější se ukazuje užití vysokopevnostních ocelí a kompozitů. Správným zpracováním se podle Mazdy ušetří okolo 100 kg na podvozku a jeho komponentech a až 150 kg na karoserii při zvýšení pevnosti o 10 %. Náklady na výrobu při tom zůstanou v únosných mezích. Mazda vyvíjí i nový kompozit pro výrobu oken, který ušetří až polovinu váhy oproti klasickému sklu.

Motory čeká nejprve zavedení přímého vstřikování a schopnost spalovat směs E85. Změny mají zvýšit výkon o 10 – 20 % a snížit spotřebu o 10 – 15 %. V roce 2011 přijde nová generace dieselů a kompletně přepracovaný kompletně přepracovaný rotační motor, který bude pravděpodobně spojen i s hybridním ústrojím.

Nová generace rotačních motorů Wankel se představí v nové Mazdě RX-8. Dvoukomorový motor 1.6 dostane přímé vstřikování, větší kompresi a schopnost efektivně pracovat v extrémních otáčkách.

Pokud se sliby Mazdy naplní, máme se opravdu na co těšit. Nová Mazda2Mazda6 jsou důkazem, že hubnutí je mnohem efektivnější než nějaké oblepování aut zelenými samolepkami a osazování pneumatikami s nízkým valivým odporem.

autoweb.cz

24.6.2008 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist