Jean Todt o budoucnosti Formule 1

Pokud má F1 přežít, musí se dramaticky změnit, míní president FIA Jean Todt.

Britský magazín Autocar přinesl rozhovor s novým prezidentem FIA, jimž je bývalý šéf stáje Ferrari Jean Todt. Ten mimo jiné řekl, že F1 musí snížit náklady, zvýšit diváckou atraktivitu a přilákat nové investory.

Podle Todta F1 musí pochopit, že svět se změnil, proto se dnes například špatně vysvětluje 80 litrová spotřeba na 100 kilometrů. Máme si snad pod tím vysvětlit, že začnou formule jezdit na čokoládu?

Todt míní, že na základě jasně stanovených pravidel musí F1 dojít k finančním úsporám, například s jedním aerodynamickým balíčkem na celý rok. Diskutabilním tématem se stal již tolikrát probíraný systém využití brzdné energie KERS, do jehož vývoje týmy vložily spoustu peněž jen proto, aby v další sezóně tato věcička již v monopostech F1 nefigurovala.

„Nové týmy, které se objeví v letošní sezóně na startu formulových závodů, mají výhodu, která jim umožní uspořit jistou část týmového rozpočtu v možnosti neúčasti na prvních třech závodech sezony,“ říká Todt.

Týmy Campos Meta a USA F1 prohlásily, že se budou snažit, aby na startu prvního letošního závodu, který se uskuteční 14. března v Bahrajnu, byly spolu s ostatními.

Jenže problém F1, o kterém každý ví, je v přílišné svázanosti pravidly FIA. Kdejaká omezení a nařízení se vztahují na ledasco, díky čemuž jde o boj hlavně s pravidly samotnými a ne o to pravé závodění. Jaký je váš názor na vše, co se děje v posledních letech v F1, a na současný vývoj?

autoweb.cz

12.2.2010 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist