24h Le Mans 2008

76. ročník světoznámého vytrvalostního závodu nepřinesl nic nového.

Vytrvalostní závod 24h Le Mans měl tu smůlu, že se odehrával v době Mistrovství Evropy ve fotbale. Takže ať jste přepínali televizní programy, jak jste mohli, stejně byla všude jen hrstka zoufalců honících se za kulatým nesmyslem. Za vděk tak musíme dát pouze tiskovým materiálům.

Audi obhájilo své výsostné postavení a opět získalo vítězství jak v nejsilnější kategorii LMP1, tak celkově. Speciál Audi R10 TDI (toto tédéíčko nemá nic společného s těmi v osobních autech koncernu) porazil poměrně těsným rozdílem tým Peugeot se speciálem 908 HDI. Na třetím místě se umístil druhý Peugeot, ale již s větší ztrátou dvou kol.

Není běžné, že v Le Mans spolu dva týmy dojedou ve stejném kole. Až do samého závěru závodu, který provázely změny počasí, nebylo nic jasné. Do poslední půl hodiny vjížděl Peugeot 908 HDI s číslem 7 se ztrátou pouhých 20 sekund a mocně dotahoval. Nebýt smolného defektu pneumatiky osmnáct minut před koncem, závěr by byl velmi dramatický. Získaný náskok si vedoucí Audi pohlídalo a dojelo si v klidu pro vítězství. Peugeot tak proměnil první tři místa na startu v pouhé druhé a třetí pódiové umístění.

Ještě bychom neměli zapomenout na výsledek českého týmu Charouz Racing Systems, který obsadil 9. místo v kategorii LMP1 i celkově se ztrátou 27 kol na vítězné Audi (to odkroužilo 381 kol).

Kompletní oficiální výsledky a složení jednotlivých týmů najdete zde.

zdroj: planetlemans.com
         lemans.org

autoweb.cz

17.6.2008 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist