Vzácná Lancia LC2 pro skupinu C na prodej

Zrestaurovaný závodní speciál je snad ještě vzácnější než Porsche 962.

Kde jsou ty časy, když se závodní Lancie proháněly po okruzích a rychlostních zkouškách rally… Dnes je to již jen kapitola v historii této italské značky, která nyní vyrábí nepříliš povedené produkty. Ostatně, náš verdikt nad novou Deltou jste jistě četli.

Jenže v roce 1983 se po okruzích začala prohánět Lancia LC2. Lancia LC2 má uprostřed umístněný osmiválec od Ferrari dopovaný dvojicí turbodmychadel, který na zadní kola posílá brutálních 720 koní. Díky tomu bylo auto velmi rychlé a získalo mnoho pole-position, ovšem chabá spolehlivost ho nakonec srazila na kolena. I tak se mu ale podařilo vyhrát pár závodů mezi lety 1983 a 1986 a dokonce startovalo v rukou soukromníků i začátkem 90. let.

Lancia se v roce 1986 z okruhových závodů stáhla a soustředila se na rally. Několik prototypů Lancie LC2 bylo poškozeno nebo zničeno, jiné se prostě rozpadly. Zůstalo jen velmi málo provozuschopných vozů a tento je jedním z nich.

I tak ale muselo být do jeho renovace investováno přes 4000 hodin práce a 350 000 dolarů. Má výrobní číslo „002“ a je jedním z pěti, které byly vyrobeny. Má však za sebou bohatou závodní historii, což ho činí velmi atraktivním.

V roce 1983 s ním jezdci Teo Fabi a Hens Heyer vyhráli závod 1000 km v Imole. V roce 1984 s ním Bob Wollek a Alessandro Nannini skončili na osmém místě celkově v 24h Le Mans, když vyhráli kvalifikaci a zajeli nejrychlejší kolo závodu. Následující rok se auto kvalifikovalo na třetím místě, dokončilo závod na místě šestém a na rovince Mulsanne dosáhlo neuvěřitelné rychlosti 396 km/h.

Tento konkrétní vůz s výrobním číslem 002 byl továrnou stáhnut v roce 1986 a v roce 1988 prodán do soukromých rukou. Najezdil víc kilometrů než všechny ostatní Lancie LC2 dohromady.

Nyní je tento exemplář na prodej za 1 250 000 dolarů. Svým způsobem není 22 500 000 korun za vzácné auto s takto bohatou historií moc. A navíc, je provozuschopné. Jestli si tohle koupíte, máte opravdu velké… ehm, odvahu.

autoweb.cz

15.1.2010 9:39

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist