Volkswagen Golf MK1 definitivně končí

Po dlouhých 35 letech odchází první generace Volkswagenu Golf na zasloužený odpočinek.

Volkswagen Golf první generace se představil v květnu roku 1974 a zatímco byl v srpnu 1983 nahrazen novou generací, na některých trzích se pokračovalo s výrobou modelu první generace. Například v Jihoafrické republice, kde se začal Citi Golf vyrábět v roce 1978, ale výroba pokračovala nejdéle. Volkswagen však nyní rozhodl o ukončení výroby právě v továrně v Uitenhage.

Na rozloučenou vznikne 1000 kusů v limitované edici, která bude označena Citi Golf MK1 Limited Edition a každý model dostane plaketu s pořadovým číslem a siluetou Golfu na blatník, záď auta a do interiéru.

Volkswagen Golf fotogalerie – vše co potřebujete vidět

Volkswagen Golf fotogalerie

Když jsme u toho interiéru, není bez zajímavosti, že poslední Volkswagen Citi Golf dostal palubní desku z minulé generace Škody Fabia.

Pod kapotou limitované edice bude benzínová šestnáctistovka o výkonu 100 koní, která určitě udělí lehkému a malému autu solidní dynamické vlastnosti. Cena poslední série je v přepočtu něco málo přes 260 000 korun. Od roku 1978 bylo v JAR vyrobeno 377 484 Golfů Citi MK1.

Celkem vzniklo přes 6,8 milionu Volkswagenů Golf první generace a lze tvrdit, že právě Golf z roku 1974 se stal praotcem rodinných hatchbacků. Asi nejposvátnější z celé série je první Golf GTI, který je považován za skutečně první hothatch.

autoweb.cz

13.11.2009 8:20

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist