Volkswagen BlueSport Concept

Volkswagen odhaluje koncept roadsteru – uprostřed má ekologický diesel.

Tohle auto by mohlo znamenat opravdovou revoluci. A když už ne to, tak aspoň návrat zajímavých aut pro řidiče za rozumné peníze. Volkswagen se v poslední době rozhodl odhodit nálepku velkosériového výrobce konzumních nudných krabic a začíná útočit na city. Nové Scirocco je toho zářným příkladem, ale prsty v tom bude mít určitě i samo Porsche, které teď ve Volkswagenu rozhoduje o spoustě věcí…

Nový koncept roadsteru s motorem uprostřed byl ohlášen již před časem a spekuluje se, že se má jednat o základ jak pro vůz se značkou VW, tak i pro malé Audi a dokonce i Porsche. Někdo tvrdí, že tato koncepce nahradí současné Audi TT, jiní se domnívají, že Audi TT se motoru vpředu nevzdá a toto bude nové Audi R3. Není ale pochyb o tom, že z tohoto auta jednou vzejde Porsche se čtyřválcem, které bude stát pod milion.

Volkswagen tímto konceptem naznačuje, jaká bude politika těchto tří nových malých modelů. Koncept s logem VW se představuje s dieselovým čtyřválcem 2.0 TDI o výkonu 180 koní v 4200 ot./min. a točivém momentu 350 Nm od 1750 ot./min. Díky relativně nízké hmotnosti pod 1200 kg se malý sporťák (pokud se tak dá auto s dieselem nazvat) dostane na stovku za 6,6 sekundy a rozjede se až na 226 km/h. Při tom dosáhne spotřeby 4,3 l/100 km a vypustí jen 113 g/km CO2. Volkswagen u konceptu použil šestistupňovou převodovku DSG.

Podle všeho nemá tento koncept do sériové výroby daleko, dočká se pouze dílčích změn. Pokud se totiž podíváte na fotografie exteriéru i interiéru, jedná se o velmi sériově vyhlížející auto. Vozy od Porsche i Audi by se mohly tomuto konceptu také velmi podobat, snad jen kromě typických rysů obou značek. Zatímco ale Volkswagen bude auto prezentovat jako ekologický sporťák, Audi se zaměří na luxus a Porsche na ovladatelnost. Porsche by také jako jediné mohlo jít s výkonem přes 250 koní, což se od Audi ani Volkswagenu neočekává, šestiválec z Boxsteru ale pod kapotou zřejmě nebude, místo toho se v širší míře uplatní motory 1.8 TFSI a 2.0 TFSI v různých výkonových variantách.

autoweb.cz

13.1.2009 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist