Video: Supersport Devon GTX v Laguna Seca

Americký exkluzivní supersport překonal rekord na legendární trati v Laguna Seca.

Devon GTX je nový americký supersport. A podle všeho to není „americké auto“ se všemi svými obvyklými nedostatky a přednostmi. Tenhle stroj byl totiž postaven zejména proto, aby zajížděl traťové rekordy.

To dokazuje následující video. Devon GTX se prohání na okruhu v Laguna Seca, kde vytvořil rekord pro sériové vozy. Dosáhl času 1:35,075 a naprosto deklasoval dva nejbližší soupeře – Nissan GT-R (1:39,62) a Porsche 911 Turbo (1:38,89). Laguna Seca je slavná trať v Kalifornii, známá zejména díky své nebezpečné zatáčce, které se říká „vývrtka“.

Supersport Devon GTX je vyroben z kompozitů a hliníku. Pod jeho kapotou je desetiválec 8,4 l o výkonu 650 koní v 6100 ot./min. (ano, původem v Dodge Viper), který je spojen s šestistupňovou manuální převodovkou.

Klíčem k úspěchu je nízká hmotnost, pevná konstrukce, nastavitelný podvozek a vyspělá aerodynamika. Ani karbon-keramické brzdy, které mají vpředu průměr 380 mm a šestipístkové třmeny, nejsou k zahození.

Cena zatím nebyla stanovena, ale očekává se, že případné zájemce vyjde tenhle supersport na něco málo přes 500 000 dolarů. Deset milionů je možná dost, ale podle toho, jak Devon GTX deklasoval Porche 911 Turbo i Nissan GT-R, má zaděláno na to, aby dokázal na Nürburgringu překonat své soupeře rozdílem třídy.

 

autoweb.cz

17.8.2009 10:56

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist