Toyota odkládá zavedení li-ion akumulátorů pro Prius

Výhodnějších lithium-iontových akumulátorů se od Toyoty dočkáme později, než se čekalo.

S touto moderní technologií experimentují mnozí menší výrobci elektromobilů a hybridních systémů a většinou dosahují poměrně dobrých výsledků. Akumulátory mají vyšší kapacitu a rychleji se nabíjejí – navíc by neměly tak rychle stárnout a jejich kapacita v průběhu životního cyklu téměř neklesá.
Velké automobilky jsou ale opatrné. Bob Lutz (General Motors) v řeči o konceptu Chevrolet Volt uvedl, že je potřeba počkat, až budou výrobci baterií schopni dodat články, které budou vozu vyhovovat, protože koncept byl založen na technologiích, které ještě tak úplně neexistují. GM ovšem nijak neskrývá, že by Volt chtělo dostat na trh už v roce 2010.
Toyota původně ohlásila příchod lithium-iontových akumulátorů už v příští generaci Priusu, ale teď tento plán stahuje. Podle prohlášení automobilky nejsou nové akumulátory zatím vhodné pro použití v sériových vozech „z důvodu bezpěčnostních rizik.“
Současné lithium-iontové baterie se mohou pod vlivem vysoké teploty či zkratu vznítit, nebo dokonce explodovat. Vzhledem k tomu, že je v nich uloženo nemalé množství energie, nejde o žádnou „prskavku“.
Tento krok je sice smutnou zprávou, ale zároveň je zcela pochopitelný. Toyota si v momentální situaci nemůže dovolit chybu a špatně funkční, poruchové, či dokonce nebezpečné akumulátory by druhou generaci Priusu mohly nenávratně poškodit. Kromě toho by utrpěla i image celého odvětví hybridních automobilů.

Honza Koubek

1.6.2007 9:02

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist