Toyota FT-86 Concept – nástupce AE86 se představuje

Toyota a Subaru konečně vypouští do světa obrázky konceptu sportovního vozu.

Toyota Corolla AE86 se stala legendou. Proslavili ji především japonští drifteři a hlavně Dirft King Keiichi Tsuchiya, který s ní jezdí pro zábavu dodnes.

Už dlouho se mluví o duchovním nástupci, který připravuje Toyota se Subaru. Prý se má jednat o opravdový sportovní automobil, ale sami moc dobře víte, co dokáže Toyota s auty udělat. Ne snad, že by byla špatná, ale často v nich postrádáme aspoň náznak charakteru a zábavy.

Tentokrát by ale snad mohlo být všechno jinak. Už to, že automobilka tento koncept pojmenovala Toyota FT-86, lze chápat jako přímý odkaz ke svému hranatému předchůdci. A rozhodně to není jen odkaz duchovní, nýbrž i technický. Auto má totiž, stejně jako stará Corolla, pohon zadních kol. Sláva!

Pod přední kapotou najdeme nový dvoulitrový čtyřválec „boxer“ od Subaru s přímým vstřikováním, který v atmosférickém provedení produkuje velmi solidních 160 koní. Očekává se i přeplňovaná varianta s výkonem kolem 200 koní. Převodovka je šestistupňová a je jen škoda, že mezi zadními koly není mechanický samosvor, nýbrž jeho elektronická náhražka. No, aspoň něco.

Toyota se odvázala i u designu. Pokud se v nepříliš obměněné podobně dostane Toyota FT-86 (FT jako Future Toyota) do sériové výroby, rozhodně vzbudí pozornost. I interiér vypadá velmi zajímavě a třeba takový vtipný detail, jako DVD přehrávač s navigací ukrytý v kapse na zip naznačuje, že se Toyota snažila ušetřit na hmotnosti.

Ano, nová sportovní Toyota (na toto slovní označení si budeme muset znovu zvyknout) má mít hmotnost pod 1200 kg, takže výkon 160 koní by jí mohl stačit. Automobilka chce, aby nový model ukázal, že lze postavit opravdu sportovní auto, které je i šetrné k životnímu prostředí. No, popravdě nám to už ukázalo i BMW se svým konceptem EfficientDynamics, ale neberme Toyotě naději. Držíme jí palce, aby brzy dotáhla model FT-86 do sériové výroby a přivezla ho hlavně do Evropy.

autoweb.cz

7.10.2009 8:31

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist