Tesla Roadster zvládne čtvrt míle pod 13 s

Sporťák na elektřinu pokoří 400 m ve velmi slušném čase.

Zajímá vás, jak rychle dokáže elektromobil zmizet ze semaforu a kdy dosáhne stokilometrové rychlosti? Myslíte si, že to bude trvat věky?

Pryč jsou ty doby, kdy se akcelerace automobilu na elektrický pohon měřila kalendářem. Nový Tesla Roadster, ve skutečnosti Lotus Elise s elektromotorem, naprosto popírá všechny dosavadní zvyklosti o ekologickém automobilu, který musí být ve své podstatě nudný, pomalý a ošklivý.

Tesla Roadster se nyní představuje s několika málo změnami. První verze měla dvoustupňovou převodovku, zatímco nová verze – vtipně označena v1.5 (jako nějaký vývojový stupínek operačního systému vašeho počítače) má již pouze jednu rychlost, která prý dovoluje plynulejší a kontrolovanější přísun výkonu. Také se snížily ztráty v celém převodovém mechanismu a tím i spotřeba energie.

Nejprve se prý diváci během přípravy před měřenou jízdou neubránily úšklebkům, ale po sprintu na čtvrt míle s pevným startem nestačilo publikum zírat… Výsledný čas? 12,75 (včetně ubohého reakčního času 0,764) a cílová rychlost 169 km/h. Za takové hodnoty by se nemusel stydět ani osmiválcový sedan. Když k tomu připočteme skutečnost, že automobil během závodu vypustil nula emisí (uhelná elektrárna napájející baterie se nepočítá), napadá nás, že ekologická budoucnost nemusí být tak strašná, jak se nyní zdá.

autoweb.cz

5.11.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist