Tesla Model S: ekologický supersedan

Ekologická odpověď na Porsche Panamera je tady.

Příchod čtyřdveřového sedanu automobilky Tesla byl avizován již před nějakým časem. Používá velmi podobnou techniku jako malý sporťák Tesla Roadster. Do sériové výroby se sice dostane až v roce 2011, ale již nyní automobilka vypouští fotografie hotového vozu.

Určitě se ptáte, proč se ještě auto nebude prodávat, když je hotové. Tesla chce hlavně zapracovat na bateriích, elektromotorech a vůbec celém pohonném ústrojí, aby bylo efektivnější, lehčí a silnější. A také by ještě bylo možná dobré dokončit interiér, aby zákazníci nemuseli sedět na odkrytých kabelech…

V současné době se tento pětimetrový sedan díky paletě 8000 malých akumulátorů rozjede na 100 km/h za 5,6 sekundy a dosáhne maxima 193 km/h. Není to moc, ale kde na světě – snad s výjimkou Německa – můžete jet takhle rychle…

Auto váží 1735 kg, což není špatné, ale podle výrobce Tesla se dá ještě několik kilogramů shodit. Také předpokládaný dojezd okolo 450 km chtějí konstruktéři zlepšit.

Tesle se podařilo baterie vtěsnat do podlahy, takže velká část hmotnosti vozu leží co nejníže k zemi. To prospívá ovladatelnosti a také zůstalo dost místa na druhou řadu sedadel a kufr pro zavazadla.

Nutno říci, že design se docela povedl. Jestli má takhle vypadat ekologická budoucnost, nemáme z ní až takové obavy. Tesla také tvrdí, že uvede na trh i „sportovnější“ model, který zvládne stovku pod 5 sekund a pojede ještě rychleji – i když za cenu kratšího dojezdu.

Základní cenovka byla nastavena na 49 900 dolarů, což je v přepočtu něco málo přes milion. Po dovozu to dělá necelých 1 600 000 korun, což není vůbec špatná nabídka.

autoweb.cz

30.3.2009 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist