Tahač letadel TaxiBot sníží hluk i emise

Dva osmiválcové diesely pomohou zredukovat dopad letadel na životní prostředí.

Je až s podivem, že toto nikoho nenapadlo dříve. Tahač, který odtáhne letadlo na runway nebo z runwaye, aniž by muselo zbytečně spalovat palivo.

Společnost Ricardo, která tento „TaxiBot“ připravuje, si slibuje, že o něj bude velký zájem. Zatím je všechno ve fázi prototypu, který se testuje. Má jít o jakýsi automatizovaný robot, který bude ovládat pilot přímo z letadla. Pilot totiž dostává pokyny z řídící věže a další předávání pokynů do kabiny tahače by bylo nebezpečné. V tahači tak bude pouze sedět řidič, který ho odveze zpět a který bude sloužit jako „záchranná brzda“, kdyby pilot nereagoval na pokyny z řídící věže.

Tahač je poháněn dvěma dieselovými osmiválci, každý má výkon přes 500 koní. Točivý moment je dost velký na to, aby roztlačil plně naložený Boeing 747 či Airbus A380 – největší dopravní letadla světa.

Firma Ricardo spočítala, že používáním TaxiBotů by se snížily roční emise z letecké dopravy o 18 milionů tun CO2! Letadla také ročně spotřebují „zbytečně“ palivo za 7 miliard dolarů (120 miliard korun). Letecký motor je totiž efektivní při velkých rychlostech ve vzduchu, ale při popojíždění po zemi je jeho spotřeba neúměrná odváděnému výkonu.

Zatím probíhá testování a zkoušky, ale v roce 2012 by již měl být představen TaxiBot v sériové podobě. O TaxiBot se nicméně zajímá docela dost aerolinek a letišť, takže se zdá, že by se tento nápad mohl chytit.

Akorát se divíme, proč už dávno aerolinky a letiště nenakupují služební Volkswageny Touareg, které zvládnou totéž…

autoweb.cz

24.11.2009 9:49

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist