Šrotovné v Německu škodí!

Předpovědi hlásí rekordní pokles prodejů na rok 2010.

Německo je zářným příkladem, že šrotovné je spíše ke škodě než ku prospěchu. Očekává se, že prodeje nových aut v roce 2010 klesnou až o 30 % oproti normálnímu stavu z let 2006 a 2007.

Aspoň to tvrdí šéf automobilky Seat pro Německo Rolf Dielenschneider. Podle něj šrotovné sice skokově zvýšilo poptávku na několik měsíců tehoto roku, ale tím problém přesunulo dále. Státní podpora na nákup nového vozu totiž motivovala k okamžitému nákupu i ty zákazníky, kteří by jinak auto kupovali za rok, za dva.

„Díky“ šrotovnému se tak letos v Německu prodá přibližně 3,6 – 3,7 milionu nových osobních aut, ale Rolf Dielenschneider předpovídá (a není sám), že v roce 2010 může dojít k obrovskému propadu prodejů až na 2,6 milionu aut. To je skoro o 30 % méně než „normálně“.

Německo je velkým odbytištěm a patří ke klíčovým trhům, například pro Škoda-Auto. A právě Škoda a jiné značky nabízející cenově dostupné vozy budou příští rok zoufat.

Tady vidíte, že šrotovné ekonomickou krizi nevyřeší. Spíš naopak její problém prohloubí na dalších několik let.

autoweb.cz

2.7.2009 1:54

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist