Prozrazeny specifikace budoucího Audi A3

Z automobilky Audi unikl tajný dokument informující o detailech příštího modelu A3. Bude i sedan.

Nové Audi A3 je plánované na začátek roku 2011, kdy se má začít prodávat. Vyrábět se bude jak v tradičních karosářských variantách tří a pětidveřového hatchbacku, tak i jako kabriolet a nově i sedan. Ten má pomoci prodejům v Americe a také na nových trzích, zejména v Asii.

Sedan bude mít podobné proporce a rozměry jako Volkswagen Jetta, který je v USA velmi populární. Proto na něj Audi sází. Design má být ale „sportovnější“ a blížit se bude kupé A5.

Audi A3 vyjede na úplně nové platformě, takže nebude sdílet základní architekturu se současným Volkswagenem Golf. Na této platformě později vyjede právě nový VW Golf, Seaty a Škoda Octavia.

Audi A3 fotogalerie – vše co potřebujete vidět

Audi A3 fotogalerie

Očekává se, že koncepce podvozku zůstane stejná – vpředu McPherson a vzadu čtyřprvkové nezávislé zavěšení. Audi ale zřejmě použije adaptivní tlumiče.

Vzhled Audi A3 se nebude lišit od současného jazyka značky a pomůže tak přilákat konzervativní zákazníky prémiových konkurentů, kterým se nelíbí například BMW řady 1 či Mercedesy třídy A i B.

O motorech zatím můžeme jen spekulovat, ale očekávejme zástavbu nového čtyřválce 1,2 l s přeplňováním, který se představil pod kapotou SUV Škoda Yeti. Dále dostane Audi A3 nové diesely včetně 1.6 TDI a 2.0 TDI, oba se vstřikováním common-rail. Známé motory 1.4 TSI a 1.8 TSI zůstanou, stejně tak 2.0 TFSI.

Nás budou stejně nejvíce zajímat rychlé verze. Audi S3 zůstane u motoru 2.0 TFSI a pohonu všech kol, výkon však dosáhne minimálně na 280 koní. Očekává se i ostré Audi RS3, které by mohlo dostat přeplňovaný pětiválec z Audi TT-RS o výkonu přes 330 koní. A spekuluje se také o rychlém dieselu vycházejícím z jednotky 2.0 TDI. Má mít sekvenční přeplňování a soupeřit bude hlavně s BMW 123d.

Koncepce pohonu zůstane stejná jako doposud – základem bude pohon předních kol, ale čtyřkolka bude za příplatek k silnějším verzím. Ostré modely dostanou pohon všech kol standardně. Připravuje se i nová sedmistupňová převodovka DSG (u Audi S-Tronic), která má zvládat přenos většího výkonu.

autoweb.cz

5.5.2009 8:32

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist