Porsche Panamera pod lupou

Porsche přináší s Panamerou mnoho technických inovací.

Nový čtyřdveřový model Porsche Panamera se prvně ukáže veřejnosti na autosalonu v čínském Šanghaji v dubnu. Porsche ale již nyní podrobně představuje technické inovace, které mají pomoci získat Panameře náskok před konkurencí.

Prvním je systém stop-start, který umí pracovat i s automatickou převodovkou PDK. Panamera se tak stává prvním autem v segmentu, které něco takového svede. Porsche Panamera S dokáže v kombinovaném cyklu spotřebovat jen 10,8 l/100 km – na auto s osmiválcem 4,8 l o výkonu 400 koní a s pohonem všech kol je to docela slušná hodnota, nemyslíte?

Další novinkou jsou adaptivní vzduchové tlumiče, které se nastavují buď automaticky podle stylu jízdy, nebo pokynem řidiče. Porsche Panamera tak může snadno měnit svou charakteristiku od pohodlného křižníku po ostré a tvrdé okruhové načiní (svým způsobem). Tato vymoženost bude v modelu Panamera Turbo, který má přeplňovaný osmiválec o výkonu 500 koní, dodávána standardně. Ostatní modely ji dostanou jen za příplatek.

Porsche použilo při konstrukci Panamery lehké materiály, čímž se podařilo dále snížit spotřebu paliva (a zlepšit ovladatelnost). V široké míře jsou použity slitiny hliníku a magnézia, stejně tak pevné a lehké plasty. Díky tomu se hmotnost luxusně vybavené Panamery S pohybuje kolem 1770 kg, což je slušný výsledek práce techniků.

Panamera má také propracovanou aerodynamiku. Zadní spoiler je aktivní a vysouvá se při vyšších rychlostech – podobně jako na Porsche 911. Podvozek Panamery je zakrytován a chytře navržené tunely usměrňují proud vzduchu k brzdám a zadnímu difuzoru. Tím se zásadním způsobem zredukoval vztlak a zlepšila stabilita vozidla, pomohlo to i k dalšímu snížení spotřeby.

Nové Porsche Panamera dokazuje, že je velmi promyšleným a efektivním vozem. Až se pod kapotu dostane třílitrový diesel, bude Panamera vůbec nejúspornějším a nejekologičtějším Porsche současnosti.

autoweb.cz

20.3.2009 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist