Opel nakonec prodán

Konsorcium Magna převezme většinový podíl v Opelu.

Německá vláda nakonec vybrala z úzké skupiny zájemců společnost Magna. Ta nyní „dostane“ většinový podíl v automobilce Opel. Dohoda byla nakonec dosažena po dlouhých jednáních.

Německá vláda našla řešení, díky kterému bude moci Opel dále fungovat. Měl by tak být ochráněn před případným bankrotem GM, který by ho jinak mohl stáhnout ke dnu.

Německá vláda rovněž souhlasila s poskytnutím výhodné půjčky 2,1 miliardy dolarů, která má zajistit dostatek „hotových“ peněz pro výplaty zaměstnanců Opelu.

Samotný výrobce součástek Magna získá 20% podíl a ruská finanční skupina Sperbank 35% (konsorcium Magna tak získá majoritní podíl). GM si ponechá 35 % a zbylých 10 % mají v držení zaměstnanecké odbory Opelu.

Magna se zaručila, že do Opelu okamžitě napumpuje mezi 500 a 700 miliony eur. Také slíbila, že nepropustí více jak 2500 zaměstnanců v Německých továrnách Opelu (Fiat, který se o Opel rovněž ucházel, chtěl propustit 10 000 lidí, a to mu pravděpodobně podrazilo nohy před německou vládou). Není ale jisté, jaký bude osud továren Vauxhallu (britský Opel) v Lutonu a Ellesmeru.

Smlouva s GM by měla být podepsána do konce června. Teď se už jen čeká na to, až GM vyhlásí bankrot, k čemuž pravděpodobně dojde ještě dnes.

autoweb.cz

1.6.2009 9:04

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist