Nový Ford Edge

Motory EcoBoost spolu s omlazenou tváří charakterizují zámořský model SUV od Fordu.

Ačkoliv jde o modelový rok 2011, do prodeje se dostane letos v létě a oproti svému předchůdci z roku 2006 nyní nabídne trojici motorů, z niž právě 2,0 l EcoBoost si na americkém kontinentu odbude svou premiéru. O pohon se dále postará dvojice šestiválců o objemu 3,5 l s výkonem 289 koní a 3,7 l produkující 309 koňských sil, přičemž ten objemnější je vyhrazen pouze pro model Sport.

Oba šestiválcové modely přenášejí výkon na vozovku pomocí šestistupňové samočinné převodovky SelectShift. V případě modelu Sport je k dispozici řazení pomocí pádel pod volantem.

Ford prozatím nezveřejnil informace o chystaném dvoulitru, známo je jen to, že bude spřažen se šestistupňovou převodovkou a do prodeje se dostane později než oba šestiválce. Možná proto, aby se americký trh mohl připravit na motor s takovýmto objemem. Přeci jen, pro Američana je dvoulitrový čtyřválec v SUV něco jako pro nás dvouválec pod kapotou Fabie – něco nepochopitelného.

Podvozek prodělal také řadu zásadních změn. Dostal modifikované zavěšení s novými pružinami a stabilizátory. O účinnější zpomalení se pak starají větší kotouče a nové brzdové třmeny.

Samozřejmostí je plný zástup elektronických asistentů, které se starají o zajištění pasivní bezpečnosti vozu i pohodlí posádky. S rozjezdy do kopce pomůže Hill Star Assist, BHA je brzdový asistent, který pomůže při nouzovém brzdění. Adaptivní tempovat je neocenitelnou pomůckou k nerušenému překonáváni dálničních vzdáleností, kde systém BLIS informuje o vozidlech v mrtvém úhlu.

Interiéru dominují na americké poměry kvalitně zpracované materiály, až na par drobností, které nemají z celkového hlediska žádny význam. Dominantním prvkem je 4,2“ displej s dotykovým ovládáním združující multimediální zařízení vozu.

Sportovní model si žádá pořádná kola a tak se model Edge Sport pohybuje na dvaadvaceti palcových ráfcích oproti “obyčejným” modelům, které se musí spokojit s 18 a 19 palcovými koly. Model Sport se dále odlišuje novou maskou chladiče, zatmavenými světlomety a chromovanými koncovkami výfuků.

autoweb.cz

12.2.2010 7:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist