Nadzvukový Bloodhound SSC: další info

Bloodhound SSC chce pokořit 1000 mil za hodinu už v roce 2011.

Projekt Bloodhound SSC jede na plné obrátky. Tým, který již dokázal v roce 1997 s vozem Thrust SSC prolomit vůbec poprvé v historii zvukovou bariéru s automobilem, nyní pracuje na prototypu, který má překonat magickou hranici 1000 mil za hodinu (1609 km/h).

To projektu Bloodhound SSC je zapojeno obrovské množství lidí a institucí. Podle tvůrců je každý nápad dobrý, takže krom špičkových vědců, techniků a inženýrů na projektu pracují i studenti a nadšenci.

Nyní již byl schválen finální design auta, které se pokusí hranici 1000 mil za hodinu překonat. Došlo k několika úpravám a změnila se i koncepce pohonu. Bloodhound SSC má tři stupně pohonu. Nejprve pracuje zážehový dvanáctiválec o výkonu 800 koní, který rozjede auto na požadovanou rychlost, aby se zbytečně neplýtvalo palivem v raketě a hlavním motoru.

Pak dojde k zážehu pomocné 400kg hybridní rakety, která dále zvýší rychlost vozu, než bude možné naplno zapnout hlavní motor EuroJet EJ200 s přídavným spalováním, který si tým „vypůjčil“ ze stíhačky Eurofighter Typhoon. Tah motoru EJ200 dosahuje až 212 kN, což je desetkrát víc, než kolik nabízí celé startovní pole monopostů Formule 1…

Tým nyní pracuje na doladění detailů designu, aby bylo auto co nejaerodynamičtější. Rovněž je potřeba zajistit, aby byl vůz v neustálém kontaktu se zemí, protože při tak vysoké rychlosti by mohl snadno vzlétnout, což už se stalo osudným mnoha dobrodruhům při honbě za světových rekordem.

Všechno zatím postupuje podle plánu, takže již v roce 2011 by se měl pilot Andy Green v kokpitu Bloodhoundu SSC pokusit v poušti Hakskeen Pan v Jižní Africe o překonání 1609 km/h. Podle prvních propočtů a simulací je dosažení rychlosti 1650 km/h velmi reálné.

autoweb.cz

1.12.2009 9:46

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist