Nad Audi R4 visí otazníky

Audi si neví rady s výrobou malého sporťáku R4.

Volkswagen má nyní na stole plány na malý sporťák Audi R4 a podle informací z automobilky není vůbec jisté, zda se tenhle „konkurent“ pro Porsche Boxster a Cayman dostane do výroby.

Jak jistě víte, Audi a Porsche jsou pod Volkswagenem prakticky na stejné úrovni a VW si musí dát veliký pozor, aby nový model Audi neparazitoval na prodejích Porsche a obráceně. Nicméně budoucnost modelu Audi R4 je nejistá i z jiných, mnohem pragmatičtějších důvodů – náklady. Audi chce sportovní model dělat z hliníku a kompozitů, jenže to by jeho výrobu extrémně prodražilo. Volkswagen prosazuje cestu oceli, která je levnější, ale ne tak pevná. Auto by tedy bylo těžší a muselo by používat větší motor. Tím by vzrostla spotřeba i emise.

Volkswagen by ale rád pod kapotou modelu Audi R4 používal přeplňované čtyřválce nové generace (včetně dieselu a hybridu), zatímco v Porsche Boxster a Cayman zůstane atmosférický šestiválec.

Audi tvrdí, že nikam nepospíchá, takže má spolu s Volkswagenem a Porsche, které se na vývoji podílí, dost prostoru. Nový model R4 ale neuvidíme dříve než v roce 2013.

autoweb.cz

11.5.2010 9:38

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist