Na hlavní ranveji v Ruzyni bude padesátka!

Nátlak aktivistů a sdružení z okolních obcí si vynutil snížení hluku na letišti Praha Ruzyně.

Magistrát hl. města Prahy zareagoval na protesty nespokojených řidičů a na silnici číslo R7, na výpadovce na Kladno a Slaný, odstranil omezení na 50 km/h. Podle Pavla Béma je omezení neopodstatněné, protože okolo inkriminovaného úseku nejsou byty ani domy.

Řidiči rovněž argumentovali tím, že blízké letiště Praha Ruzyně je mnohem větším producent hluku než projíždějící auta a nezávislé měření jim dalo za pravdu.

Aktivisté z okolních obcí se tak chytli nové příležitosti a když nemohou sáhnout na auta, znovu sáhnou na ruzyňské letiště. Při nedávném protestu předložili své požadavky a návrhy a protože v Praze platí, že každému služnému a ekologicky uvědomělému občanovi se vyhoví, byly návrhy bez odporu přijaty.

Na hlavní ranveji 06/24 a vedlejší ranveji 13/31 tak bude kvůli snížení hluku v okolních obcích zavedena rychlost 50 km/h, kterou bude u přistávajících a startujících letadel kontrolovat Vojenská policie a Úřad pro civilní letectví. Za porušení předpisu hrozí leteckým společnostem až dvoumilionová pokuta a zákaz letů do Prahy.

Zástupci Českého sdružení dopravních pilotů a Asociace pilotů a majitelů letadel však s omezením nesouhlasí a již poslali na Ministerstvo dopravy a Magistrát otevřený dopis, ve kterém se obávají, že zavedení padesátky na hlavní ranveji naopak hluk zvýší, zvýší i emise a hlavně ohrozí bezpečnost. Také se na ranveji 06 začaly tvořit kolony.

Ministerstvo dopravy na nátlak ze strany letiště, pilotů a aerolinek provedlo zkoušky a muselo dát za pravdu kritikům zavedení omezení, že rychlost 50 km/h vážně ohrožuje bezpečnost. Při testech byla použita již vyřazená letadla IL-14 a Tu-134 a výsledky pokusů o start a přistání v rychlosti 50 km/h si můžete prohlédnout na těchto fotografiích

Zodpovědné orgány musely uznat, že zavedení nejvyšší dovolené rychlosti 50 km/h na hlavní runvaji je nesmysl, ale již s tím nemohou nic udělat. S pomocí ale přišla armáda, která narychlo získala parní katapult z letadlové lodi NATO USS Nimitz. Parní katapult umožňuje stíhačkám dosáhnout požadované vzletové rychlosti na krátké vzdálenosti a stejný systém se nyní instaluje právě na Ruzyni. Dopravní letadla tak naberou potřebnou rychlost pro start bez nutnosti zapínat motory na plný výkon.

Letiště zavedlo opatření, kdy budou startující letadla zapínat motory až ve výšce 1200 metrů, čímž už nebudou omezovat obyvatele blízkých obcí hlukem. Přistávat pak budou jako kluzáky s vypnutými motory, takže hluk rovněž vydávat nebudou.

Na nová opatření si stěžují především pasažéři. Start je prý příliš rychlý a dělá se jim z přetížení až 3,5 g nevolno. Podle aktivistů a sdružení okolních obcí ale chtějí létat hlučnými a neekologickými letadly, tak musí přinést nějakou oběť.

autoweb.cz (foto: Planes.cz)

1.4.2010 7:31

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist