Mitsubishi EVO X FQ400 potvrzeno

Japonci oficiálně potvrdili příchod prozatím nejostřejší verze nového Lanceru.

Mitsubishi bylo více než spokojeno s výsledky reklamní kampaně během vytrvalostního závodu na okruhu v Silverstone, že nabídne limitovaný počet Lancerů EVO X s označením FQ-400 pro britský trh. Ty za spoluúčasti automobilky postaví tým ADR Motorsport, který již několik kusů provozuje v britském mistrovství v rally.

Vrcholný model Mitsubishi dává z dvoulitrového agregátu rovných 400 koní, jichž bylo dosaženo důsledným přepracováním sání, výfuku, motorových vnitřností a především výměnou řídící jednotky a velkého turbodmychadla za ještě větší turbodmychadlo, jež si svou velikostí nijak nezadá s důlním čerpadlem.

Nezapomnělo se ani na podvozek, který byl prakticky kompletně vyměněn za závodní komponenty s širokým spektrem nastavení a vysokou odolností. Brzdy byly taktéž zesíleny a vybaveny dokonce i manuálním rozdělovačem brzdné síly, což je na okruhu nebo při rally velmi užitečná pomůcka.

Mitsubishi Lancer fotogalerie – vše co potřebujete vidět

Mitsubishi Lancer fotogalerie

Zrychlení z klidu na stovku se nyní odehraje za pouhých 3,5 sekundy, ovšem toho by nebylo možné dosáhnout bez odpovídajícím způsobem zesílené spojky a pohonu všech kol, který podle automobilky „vydrží opravdu hodně hrubé zacházení“. Aby ne, když je vozidlo připraveno také pro okruhové a soutěžní nasazení. Maximální rychlost 273 km/h je tak jen třešničkou na dortu a dělá z příliš okázalého, předraženého, obézního a nespolehlivého Nissanu GT-R zbytečnou koupi.

Cena 45 000 liber (1 490 000 korun) totiž vypadá více než lákavě, ale bohužel jen pro zájemce z Velké Británie a Severního Irska. Na zbytek Evropy se jaksi pozapomnělo.

autoweb.cz

20.10.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist