Mercedes-Benz S 63 AMG a S 65 AMG oficiálně

Chvíli po oficiálním odhalení faceliftované třídy S se představují i obě rychlé verze AMG.

Krize? Přestaňte už s těmi katastrofickými scénáři! Tohle je Mercedes-Benz třídy S v úpravě od AMG, proto by vás žádná taková slova neměla napadat.

Dříve, než se podíváme pod kapotu, představme si některé technologické novinky. O aktivním stabilizátorech omezujících citlivost na boční vítr jsme již mluvili v minulém článku o faceliftovaném Mercedesu třídy S, tak k tomu přidejme ještě Torque Vectoring Brake System, který stabilizuje auto při brždění v zatáčce, a dále také systém Direct-Steer, což je aktivní řízení s proměnným převodem.

Tak, a teď honem do motorového prostoru, protože v něm se odehrává to hlavní. „Základní“ verze S 63 AMG je poháněna osvědčeným atmosférickým osmiválcem 6,2 l o výkonu 525 koní a točivém momentu 630 Nm. To stačí ke zdolání stovky za 4,6 sekundy a maximální rychlosti 250 km/h.

Vrchol ale samozřejmě tvoří model S 65 AMG, který má pod kapotou dvakrát přeplňovaný dvanáctiválec 6,0 l. Ten na zadní kola velkého Mercedesu posílá plných 612 koní a 1000 Nm, které jsou omezeny elektronicky (kvůli převodovce). Ta je pouze pětistupňová automatická, protože sedmistupňový automat Speedshift, který je v ostatních verzích, by si s přívalem točivého momentu neporadil vůbec. Každopádně i tak se S 65 AMG dostane na 100 km/h za 4,4 sekundy a nebýt omezovače v 250 km/h, určitě by obří výkon podlehl odporu vzduchu až někde u 300 km/h.

Součástí palubního počítače Mercedesu S 65 AMG je kupodivu i funkce Racetimer. Nechápeme, kdo si potřebujete u dvou a půl tunové limuzíny měřit časy na kolo.

Verze AMG Mercedesu třídy S se na jednotlivých trzích ukáží v průběhu června 2009. Cenu zatím neznáme, ale pro potenciální zákazníky bude stejně okrajovou informací, stejně jako spotřeba paliva, brzd a pneumatik. Ale hlavně, že mají funkci Racetimer…

autoweb.cz

21.4.2009 2:58

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist