Mercedes-Benz E 63 AMG Combi do detailu + video

Nový überkombi od Mercedesu se představuje pěkně dopodrobna.

Tento týden se to tu rychlými kombíky jen hemží. Nejprve překonalo upravené Audi RS6 bariéru 344 km/h, pak se objevil Manhart Racing s kombíkem BMW M3 s motorem V10 a Mercedes-Benz přeci nemůže zůstat pozadu.

Mercedes-Benz E 63 AMG Combi jsme si již v rychlosti představili během autosalonu ve Frankfurtu, ale teď se na něj můžeme konečně podívat detailněji.

Asi tím nejdůležitějším je motor, kolem kterého se všechno točí. Mercedes sice atmosférický osmiválec označuje jako 6,3 l, ale my víme, že má objem 6208 cm3. No, ať tak či onak, na zadní kola tohoto stěhováku posílá 525 koní a 630 Nm. To jsou čísla, za která by se nemusel stydět ani moderní supersport.

Mercedes-Benz E-Class velká fotogalerie

Mercedes-Benz E-Class fotogalerie

Přenos síly zajišťuje automatická sedmistupňová převodovka Speedshift MCT, která umí zamknout měnič točivého momentu, takže se pak chová skoro jako klasický manuál a netrpí na prodlevy a ztráty. To pomohlo jak lepší akceleraci (Mercedes nakonec upravil údaj zrychlení 0-100 km/h na 4,6 s), tak i spotřebě a emisím. Mercedes-Benz E 63 AMG Combi spotřebuje v kombinaci 12,8 l/100 km a vypustí jen 299 g/km CO2. No, v reálu počítejte tak s dvaceti litry, ale koho by to trápilo, že?

Mercedes samozřejmě zapracoval i na podvozku. Ten dostal úplně novou přední nápravu a elektromagnetické tlumiče, které se neustále přizpůsobují stylu jízdy. Nebo si tlačítkem zvolíte, jaký režim chcete. Přepínač AMG Drive Unit nabízí možnost přepínat si režim převodovky od ekologického (ehm…), přes komfortní, sportovní až po manuální. V nejextrémnějším nastavení je také reakce na plyn pěkně ostrá, omezí se zásahy stabilizace (která má nyní tři režimy) a sníží se účinek posilovače řízení.

Pro ještě větší dobrodruhy, kteří by snad chtěli jezdit i na okruh, nabízí Mercedes za příplatek samosvorný diferenciál a karbon-keramické brzdy. Ty se ukrývají za příplatkovými 19“ kovanými ráfky, na které se nazouvají pneumatiky o rozměru 255/35 R19 vpředu a 285/30 R19 vzadu. V základu jsou 18“ kola. Připlatit si můžete i za posunutí omezovače na 280 km/h.

Mercedes nezapomněl ani na praktičnost, která by měla být devizou každého velkého kombíku. E 63 AMG Combi tak nabízí elektricky otvíratelné víko kufru, snadno sklopná zadní sedadla a především gigantický prostor pro 1950 litrů nákladu.

Výbava je celkem bohatá a obsahuje bezklíčový přístup, anatomická sedadla, spoustu sportovních doplňků AMG, parkovací kameru, výkonný audio systém, dvouzónovou klimatizaci, systém COMAND a spoustu dalších užitečných detailů.

Mercedes-Benz si za to všechno řekne 108 409 eur včetně daně. V přepočtu je to něco přes 2 780 000 korun. U nás ale očekávejte vyšší cenovku.

autoweb.cz

15.10.2009 7:56

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist