McLaren MP4-12C: oficiální technické detaily + video

McLaren zveřejnil všechna důležitá fakta o novém revolučním supersportu.

Nový McLaren MP4-12C naprosto zboří veškeré mínění o supersportech obecně. Zatímco všichni ostatní staví auta majestátnější, větší, těžší a hlavně luxusnější, McLaren se soustředil na vývoj funkčního auta. Nelze tedy nový McLaren MP4-12C srovnávat třeba s Bugatti Veyron či minulým McLarenem SLR. Na místě není ale ani srovnání s extrémistickými supersporty, jako je třeba Noble M600 nebo Koenigsegg CCX.

McLaren totiž přináší široké použití karbonových vláken do cenové kategorie pod 5 milionů korun. Ano, přibližně tolik bude nový McLaren stát. Pomocí uhlíkových vláken se podařilo udržet hmotnost pod kontrolou. A když zvážíme, že McLaren MP4-12C je vybaven plejádou airbagů a záchranné elektroniky (samozřejmě vypínatelné), luxusní výbavy, či všemožných elektronických hraček, je výsledek 1300 kg až neuvěřitelný.

Nový supersport McLaren používá k pohonu vlastní motor. Nesnížil se tedy k nákupu pohonných jednotek od renomovaných výrobců, jako v minulosti. V McLarenu F1 byl totiž používán závodní dvanáctiválec od BMW a v McLarenu SLR přeplňovaný osmiválec od Mercedesu.

Úplně nový osmiválec má objem 3,8 l, je přeplňovaný dvojicí turbodmychadel a ze svých útrob vydoluje 600 koní a 600 Nm. Ty posílá na zadní kola přes sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku. McLaren ještě neměřil zrychlení a maximální rychlost, ale očekávejte čísla 3,5 s a 325 km/h.

U převodovky jsou také tři tlačítka jízdních režimů – Normal, Sport a Track. První dva slouží především pro jízdu na silnici, ale třetí režim je určen jen na okruh. Režim Track umožňuje další nastavení. Pod tlačítkem H se pak ukrývá nastavení pro maximální ovladatelnost, takže elektronika upraví nastavení řízení a podvozku. Pod tlačítkem P je pak mód pro maximální výkon, který přiostří reakci plynu, zrychlí řazení a změní zvuk motoru.

Zajímavostí je funkce převodovky, která umožňuje řidiči „předvolit“ si další stupeň. Stačí se jen lehce dotknout pádla řazení a převodovka na druhé hřídeli připraví nižší nebo vyšší stupeň. Pokud tedy akcelerujete, ale již nemáte v úmyslu řadit nahoru, stačí se lehce dotknout pádla a převodovka připraví nižší rychlost. Celý proces řazení je pak mnohem rychlejší.

McLaren dokázal, i přes ohromující výkony, srazit emise pod 300 g/km CO2. Sice to neznamená, že by si hned všechna ekoteroristická hnutí kupovala McLareny jako služební vozy, ale aspoň je vidět, že to jde.

Konkurencí McLarenu MP4-12C tak bude například Ferrari F458 Italia či Lamborghini Gallardo LP550-2 Valentino Balboni. V podobné cenové relaci ale nalezneme i nový Mercedes-Benz SLS AMG, ale ten už je svým pojetím trochu někde jinde.

 

Přímý odkaz: Video McLaren MP4-12C na AutoTube.cz

autoweb.cz

Měření a technické údaje

Naměřené hodnotyMcLaren MP4-12C
0-100 km/h (s)cca 3,5 s
Motor
Konstrukcevidlicový osmiválec
Palivobenzín
RozvodDOHC
Plněnípřeplňovaní dvojicí turbodmychadel
Uloženíuprostřed podél
Zdvihový objem (cm3)3800
Převodovkasedmistupňová dvouspojková
Poháněná kolazadní
Výkon a spotřeba
Nejvyšší výkon (kW/k v ot./min.)441 kW / 600 k při 7000 ot./min.
Točivý moment (Nm)600 Nm od 3000 ot./min.
Výkon/hmotnost (k/t)461,5 k/t
Nejvyšší rychlost (km/h)cca 325 km/h
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)4507
Šířka (mm)1908
Výška (mm)1199
Rozvor náprav (mm)2670
Provozní hmotnost (kg)1300
Ceny
Základní cena modelukolem 5 000 000 Kč
19.3.2010 8:21

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist