Mazda představuje nový systém stop-start

Stejně, jako řada dalších automobilek, i Mazda přichází se systémem stop-start. Je ale efektivnější, než u ostatních.

Systémy vypínající motor při zastavení na křižovatce jsou poslední dobou hojně používané, neboť pomáhají snižovat spotřebu zejména v městském cyklu. Horší už je to s kultivovaností, když se auto každým nastartováním otřese, zejména pokud máte diesel.

Mazda ale přišla s řešením, které nejen zrychluje reakci systému, ale také pomáhá snížit negativní vibrace a ještě více snižuje spotřebu a emise.

Smart Idle Stop System (SISS), jak se toto zařízení jmenuje, funguje na celkem jednoduchém principu. Systém používá pouze přímé vstřikování a zážeh k opětovnému uvedení motoru do chodu. Systém zastaví písty motoru v ideální pozici pro nový zážeh. Po impulzu z řídící jednotky jednoduše vstříkne palivo a provede zážeh, čímž uvede motor do chodu, aniž by potřeboval startér a další systémy spotřebovávající energii a čas.

Opětovný restart tak trvá pouze 0,35 sekundy, což je o půl sekundy rychleji, než to svedou konvenční systémy stop-start využívající obyčejný startér a alternátor.

Pokud si chcete přeci jen rýpnout, máte možnost nyní: systém funguje pouze s automatickou převodovkou.

První Mazdy se systémem SISS se objeví zkraje roku 2009, nicméně nebylo dosud oznámeno, které modely ho dostanou a v jakých zemích se bude prodávat.

autoweb.cz

11.9.2008 6:00
Více o tématu: autodieselMazda

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist