Maserati Gran Turismo MC Corsa Concept

Maserati chce dokázat, že na okruhové bláznění nezanevřelo.

Pamatujete na ultimativní placku Maserati MC12 Corsa? Jistě víte, že byla založena na Ferrari Enzo a sloužila jako homologační série pro okruhový šampionát FIA GT. Dokonce se jeden exemplář objevil i u nás.

Maserati Gran Turismo S je velmi povedené auto a i přes svou poměrně vysokou hmotnost prý dokáže nabídnout více než solidní řidičské zážitky doprovázené úchvatnou zvukovou kulisou. Design je kapitola sama pro sebe a ten, komu prostě nepřijde sexy, patří do vypolstrované místnosti.

Ale zpátky k tomuto speciálu MC Corsa. Zatím se jedná pouze o koncept, ale nelze si nevšimnout jasné připravenosti pro ostré okruhové nasazení. Motor zůstal stejný, jedná se o vidlicový osmiválec 4,7 l, jehož výkon byl díky upravenému výfuku a sání zvýšen na 450 koní. Pohonná jednotka také točí o několik set otáček více, čehož bylo dosaženo přeprogramováním řídící jednotky a odlehčením některých komponent. Převodovka je sekvenční šestistupňová bez synchronizace, vzadu pak najdeme hodně ostrý mechanický samosvorný diferenciál.

Zvýšenou přilnavost zajišťují závodní pneumatiky, nastavitelný podvozek a samozřejmě také závodům přizpůsobená aerodynamika. Koncept je však jen na půl cesty mezi „obyčejnou verzí“, kterou si budou moci soukromé týmy pořídit (a která bude splňovat podmínky pro udělení homologace pro silniční provoz) a plně továrním závodním speciálem, který dostane do vínku jiný motor odpovídající předpisům FIA GT a také pořádné křídlo, aby vůz držel i v těch nejnebezpečnějších zatáčkách.

V interiéru zůstalo jen to nejnutnější, přesněji sedadlo, volant a několik ovladačů. V zájmu bezpečnosti je zde ještě ochranná klec s homologací FIA.

Doufejme, že produkční model dozná jen minimum změn. V Paříži se dozvíme více, například kolik se jich vyrobí a jak tušný šek budete muset podepsat, abyste jeden mohli pořídit. Také se pokusíme zeptat, zda by jeden exemplář Maserati nevyměnilo na dlouhodobý test, třeba za naši ledvinu.

autoweb.cz

26.9.2008 6:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist