Lexus potvrdil přípravu rivala pro BMW řady 1

Lexus opravdu chystá prémiový hatchback. Bude to hybrid.

Lexus sice nevydal žádné tiskové prohlášení, ale několik vysoce postavených lidí z vývoje potvrdilo, že rival pro BMW řady 1, Audi A3 či Volkswagen Golf se opravdu chystá. Pokud vše půjde podle plánu, uvidíme ho již na jaře na autosalonu v Ženevě. A koncept možná spatříme již letos ve Frankfurtu.

Spekuluje se o použité technice, což samozřejmě nikdo z automobilky nechtěl komentovat. Dříve se hovořilo o tom, že kompaktní Lexus bude postaven na zkrácené platformě Lexusu IS. Auto by tak mělo pohon zadních kol, stejně jako malý bavorák. Jenže tím by se významně omezil prostor pro baterie a hybridní pohon, takže se nyní přikláníme spíše k tomu, že auto bude předokolka.

Z toho vyplývá jediné – použit bude základ hybridu Lexus HS250h, což je něco jako „luxusnější“ Prius. Tento Lexus se prodává jen v USA. Model pro Evropu ale bude mít platformu značně přepracovanou. Název modelu je také udržován v tajnosti, ale objevily se varianty jmen CS nebo BS.

Pod kapotou by mohl být čtyřválec 2,4 l, který umí spolu s elektromotory produkovat kolem 190 koní. Stovky by auto mělo dosáhnout do 10 sekund a maximální rychlost bude omezena na 210 km/h.

Zatím to vypadá, že se auto bude prodávat pouze jako hybrid a ani diesel, ani silný benzínový motor se neplánuje. To ale možná není správná politika pro vstup na evropský trh, protože největší rivalové v podobě Audi A3, Volkswagenu Golf či BMW řady 1 nabízí širokou paletu motorů. Snad Lexus ví, co dělá…

autoweb.cz

27.7.2009 9:56

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist