Lamborghini oznámilo vývoj hybridu

Automobilka oficiálně potvrdila vývoj ekologických vozů.

Tak bude nakonec čtyřdveřový sedan Lamborghini Estoque nebo nebude? Výrobce exkluzivních supersportů, který hraje nyní pod taktovkou Audi, sice popřel, že by někdy pustil Estoque do sériové výroby, ale podle posledního vyjádření se možná věci mění.

Každá automobilka potřebuje snižovat emise a dvanáctiválcem v Lamborghini Murcielago LP670-4 SV tomu příliš nepomůžete. Proto se Lamborghini rozhodlo spustit vývoj hybridního automobilu.

Lamborghini přišlo s prohlášením, že do roku 2015 klesnou emise automobilů značky o 35 % a emise továrny o 30 %. Továrně k tomu má dopomoci postupně implementovaný systém získávání energie z obnovitelných zdrojů (na střechách hal se nově objevily solární články), automobilům pak právě onen hybridní pohon s dalšími technologiemi.

Možná si řeknete, že je to jen plácnutí do vody, že Lamborghini bude dál dělat marnivé supersporty se spotřebou třiceti litrů a pak jen uvede dieselové SUV založené na Audi Q7, ale například nové Lambo Gallardo LP 560-4 má o 18 % nižší emise než jeho předchůdce. Vývoji motorů značka skutečně věnuje velké úsilí, proto považujeme odhad do roku 2015 za velmi reálný.

Hybridní systém samozřejmě sám o sobě nepomůže tak radikálnímu snížení. Automobilka ale investuje do vývoje motorů a převodovek ohromné částky a výsledkem mají být nové motory schopné spalovat biopaliva, převodovky s velmi nízkým třením, rekuperace energie a další drobnosti.

Čtyřdveřové Lambo Estoque by bylo ideální výkladní skříní těchto technologií, ale počítejte s tím, že podobná úsporná opatření se dostanou i do obou supersportů.

autoweb.cz

9.6.2009 9:10

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist