Konec škrábancům!

Američtí vědci vyvinuli lak, který se sám „opraví“.

Americkým vědcům se podařilo vytvořit lak, který sám umí zacelit oděrky. Stačí auto vystavit přímému slunečnímu záření.

Nový lak obsahuje upravené polymery, které se již přidávají do metalických laků. Jejich účinek je však mnohem vyšší. Mercedes-Benz, Nissan i další výrobci s podobnými materiály rovněž experimentují, ale prý není účinek jejich „samoopravovacího“ laku tak silný jako v případě této novinky.

Tým studentů a vědců z univerzity v Hattiesburgu (University of Southern Mississippi) vyvinul polyuretanovou vrstvu laku, která obsahuje velké množství chitosanu (polysacharid vyrobený deacetylizací chitinu). Velké množství této látky obsahují například skořápky korýšů. Umí na sebe vázat tuky a těžké kovy.

Pokud je lak s tímto polymerem vystaven účinkům ultrafialového záření, začnou se řetězce chitosanu spojovat. Tím se škrábance v laku zacelí.

Během prvních zkoušek se podařilo úspěšně otestovat zacelování drobných vrypů (například od kartáčů myčky, nehtů…). Pokud je lak vystaven účinkům ultrafialového světla delší dobu, je prý ale schopen zacelit i hlubší škrábance.

Bohužel, sloučenina funguje jen jednou. Pokud se na stejném místě objeví škrábanec znovu, polymer již není schopen se znovu spojit.

Podle vědců je ale komerční uplatnění této nové látky velmi nadějné. Chitosanu je totiž všude dostatek a získat ho i chemickou cestou je snadné – cena laku by se tak prý nemusela od běžných laků příliš lišit.

No, když si ale někdo bude chtít na vašem autě kompenzovat svoji pohlavní nevyvinutost – například pomocí šroubováku, klíče či hřebíku – stejně vám lak s chitosanem nepomůže

autoweb.cz

17.3.2009 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist