Gran Turismo 5 má zpoždění

To jsme si mohli myslet. Simulátor GT 5 samozřejmě nedorazí v prvně avizovaném termínu...

Na simulátor Gran Turismo 5 čekáme už pěkně dlouho. „Demoverze“ GT5 Prologue už je tak trochu obehraná a i když se po grafické stránce stále řadí na špici, je to spíš smutná ukázka toho, čeho všeho je kombinace konzole Playstation 3 a hry Gran Turismo schopna, a čeho všeho bychom se mohli nabažit, kdyby hra vyšla aspoň v takovém rozsahu, jako její legendární předchůdce Gran Turismo 4.

Ale k věci. Bylo oznámeno, že Gran Turismo 5 v plné verzi vyjde v březnu 2010. V Japonsku. Pak mají následovat Spojené státy a Evropa až „mnohem později“. Ach jo, to je od dříve oznámeného 29. prosince 2009 pořádné zpoždění…

Vývojáři aspoň nemarní čas a pracují na nových modelech aut, nových režimech a závodech, propracování modelu poškození (ano, konečně se objeví) a s firmou Logitech připravují dokonce lahůdku – herní volant, který ze současných nejpokročilejších modelů G25 a G27 udělá jen levnou hračku pro děti.

V simulátoru Gran Turismo 5 se také dočkáme změn počasí, reálného posunu času, takže vytrvalostní závody budou hodně obtížné, závodů WRC a NASCAR, závodů v driftu, dragsterů a zatím nespecifikované formulové soutěže. F1 to ale nebude.

Prozatím bylo potvrzeno přes 750 aut a několik jejich derivátů, takže celkem může být k dispozici necelá tisícovka vozidel. Soutěžit se má na přibližně 70 tratích, ale další se prý ještě připravují.

Jinak nás čekají obvyklé věci jako možnost nákupu dílů a součástek zvyšujících výkonnost, detailní tuning po setinkách a milimetrech, dokonalá fyzika jízdy (proti GT 5 Prologue ještě propracovanější), která počítá i opotřebení pneumatik a spotřebu paliva, a samozřejmě maximálně detailní grafické zpracování vozidel, okolí tratě a interiérů.

Určitě se máme na co těšit, ale to čekání vážně nebere konce. Každopádně, až se Gran Turismo 5 dostane na trh, vezmeme obchody útokem. Jenže, aby do té doby nenarostla Gran Turismu nečekaná konkurence. Nový díl Need For Speed: Shift je podle našich prvních zkušeností (brzy vám přineseme reportáž) velmi zdařilý a ani Race Driver GRID není úplně k zahození. Na konkurenčním Xbox 360 pak kraluje simulátor Forza Motorsport a na PC si brzy zapaříme aktualizovaný simulátor Live For Speed (S3), který přinese celou řadu modifikací proti současné, už tak velmi povedené verzi S2 – aspoň co se fyzikálního modelu týče.

Gran Turismo 5, ačkoli se jedná o modlu, už nemá tak výsostné postavení a vývojáři si vážně musí dát záležet, aby ostatním ukázali, že právě oni umí vytvořit ten nejreálnější závodní simulátor. Ale abychom nečekali věčnost…

autoweb.cz

29.9.2009 8:08

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist