FortuneSport: 680 koní na tunu!

A pak že v Americe umějí vymyslet jen těžká, neohrabaná auta...

Přestože automobilový průmysl jako celek neprožívá právě nejšťastnější období, výrobcům prémiových aut se daří skvěle. Čím prémiovější – a dražší – tím lépe. Není divu, že v poslední době se nové značky supersportovních aut rojí jako vosy nad rozlitým pivem. Nejnovější z nich je americký FortuneSport. (Není bez zajímavosti, že slovo Fortune znamená v angličtině bohatství: cílová skupina je tím jasně daná.)

FortuneSport má šasi z uhlíkových vláken a vidlicový osmiválec 6,0 l o výkonu 350 nebo 510 koní. Proč takové rozpětí? Záleží na tom, zda zvolíte silniční nebo okruhovou verzi. Ta první se jmenuje Rt.S. a měla by vážit méně než 910 kg (!), zatímco ryze okruhový model Rt.R. vytlačí ručičku váhy jen na 750 kilogramů! Pokud se tyto hodnoty po zahájení výroby ukážou jako správné, pasovaly by FortuneSport do role jednoho z nejrychlejších aut na silnici.

Rt.S. by podle svého výrobce měla dosahovat rychlosti 280 km/h, zrychlení 0-100 km/h nemá trvat déle než čtyři sekundy. Jako první ovšem přijde na řadu Rt.R., který by měl vyrazit k zákazníkům v roce 2010 za cenu okolo 85 000 dolarů (1 270 000 Kč). Každé auto bude vyrobeno dle specifikace zákazníka, takže výsledná cena může vypadat jinak, ale stejně…

Silniční, luxusněji vybavený model Rt.R. už vyjde dráž, prý bude stát 200 000 USD (3 miliony korun). Spolu s autem získáte i možnost účastnit se řady akcí na závodních okruzích, ale jen v Americe. S homologací pro Evropu FortuneSport podle všeho nepočítá.

autoweb.cz

28.7.2008 5:29

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist