Ford Mustang Lee Iacocca 45th Anniversary Edition

Speciální edice byla pojmenována po tvůrci prvního Mustangu.

Legendu jménem Ford Mustang vytvořil konstruktér, kterého tehdy nikdo neznal – Lee Iacocca. A možná, kdyby nepřemluvil ke spolupráci Carrolla Shelby, nikdo by si na něj dnes nevzpomněl, a Mustang by tak jen zůstal slepou vývojovou uličkou, podobně jako člověk neandrtálský.

Naštěstí se myšlenka sporťáku menšího než tehdy oblíbené muscle cars dobře ujala a Ford Mustang trhal prodejní rekordy. Nyní, po 45 letech, se dočkal Lee Iacocca morálního zadostiučinění – byla vytvořena speciální edice Mustangu nesoucí jeho jméno.

Design karoserie vytvořil Michael Leone a ačkoli auto na první pohled vypadá jako obyčejný Mustang s jinou barvou a zadním nárazníkem, prakticky každý díl karoserie byl pozměněn a upraven. Například přední světla jsou zapuštěna mnohem hlouběji a profil střechy navozuje atmosféru klasického fastbacku. A to ani nemluvíme o exkluzivním ručně tvořeném interiéru s tou nejkvalitnější kůží nebo o unikátních 20“ kolech s pneumatikami Goodyear Eagle F1.

Pohon obstarávají součástky výhradně z dílny Ford Racing. Základní atmosférický osmiválec 4,6 l má díky novému sání a výfuku 320 koní, ale Ford nabízí i originální kit s kompresorem, který zvedne výkon na velmi solidních 400 koní. Na všechny díly je poskytována prodloužená tovární záruka.

Aby neukončil speciální Mustang svůj život v první špatně odhadnuté zatáčce, je vybaven přenastaveným podvozkem, výkonnějšími brzdami a rychlejším převodem řízení. Stabilizační systém, protiprokluz a ABS jsou samozřejmostí, stejně tak 6 airbagů, pokud by došlo k nejhoršímu…

Ford vyrobí pouze 45 kusů Mustangů Lee Iacocca, které jsou k dispozici výhradně u dealera Galpin Ford v Kalifornii. O ceně se v tiskové zprávě nehovoří, ale jestli chcete vlastnit velmi unikátní Mustang, stejně vám muže být ukradená. Místo smlouvání o ní byste si radši měli rychle zamluvit letenku do Kalifornie, aby se na vás ještě dostalo.

autoweb.cz

23.6.2009 8:22

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist