Ford GT40: senzační replika

Ford GT je pro měkkýše. Jestli chcete mít styl, potřebujete repliku původní GT40. Ale věrnou repliku!

Poznáváte? Ford GT40 v barvách Gulf dominoval ve druhé polovině 60. let stupňům vítězů čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans. Repliky GT40 se začaly vyrábět prakticky v tom okamžiku, kdy produkci modelu ukončil samotný Ford… a vyrábějí se dodnes.

Tahle je od společnosti Auto Futura a je postavená tak, aby se konstrukčně v nejvyšší možné míře shodovala s originálem. Váží pouhých 1070 kilogramů, tedy asi jako Škoda Fabia. Motor V8 5,6 l ovšem vyvine přes 500 koní. Údaje o akceleraci (0-100 km/h za 4,7 s a 0-160 km/h za 9,5 s) vypovídají spíš o trakčním limitu pneumatik než o rychlostním potenciálu auta.

Karoserie je vyrobena podle klasického střihu, ale s využitím současných materiálu a moderních technologických postupů. Samozřejmě se počítá s možností zástavby ochranné klece. I v případě podvozku se Auto Futura držela původních výkresů, ale komponenty nechala odlít z moderních slitin hliníku. Šestipístkové přední a čtyřpístkové zadní brzdy  kotouči o průměru 300 mm dodala u nás nepříliš známá firma Wilwood.

Interiér je sice celý čalouněný kůží, ale akustické izolace je v autě stejně málo jako v originálním GT, takže na nějaké tiché popojíždění to asi nebude. Jako úlitbu pohodlí Auto Futura nabízí kompletní čalounění kůží – ale když si řeknete, dostanete „závodnicky“ holé plechy a Alcantaru.

CAV GT přichází přesně čtyřicet let po prvním vítězství týmu Gulf Oil v Le Mans. Je ironií, že tuhle nezapomenutelnou kombinaci světle modré a oranžové barvy doopravdy proslavil až Steve McQueen, který použil Porsche 917 v barvách Gulf pro svůj kultovní film Le Mans z roku 1971. Řada lidí, kteří běhají po světě v replikách bundy, jakou nosil McQueenův šéfmechanik ve filmu, možná ani netuší, že už o tři roky dříve tahle barevná kombinace  vyhrála Le Mans s úplně jiným autem…

autoweb.cz

7.1.2008 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist