Ford Fiesta pojede Pikes Peak – má přes 800 koní!

Na legendárním závodu do vrchu se představí brutální Ford Fiesta.

Švédský rallycrossový tým Olsberg Motor Sport Evolution přiveze na letošní Pikes Peak hned dvě pecky. Jednou je Marcus Grönholm, kterého představovat nemusíme, a druhou je právě osmisetkoňová Fiesta. Marcus má jen jediný cíl – zajet 20 km dlouhé stoupení pod deset minut (a pokud možno nezřítit se do několikasetmetrové propasti).

Ford Fiesta má přeplňovaný motor 2,0 l Duratec, který má výkon „přes 800 koní“. To slovíčko „přes“ je důležité, protože je známo, že některé speciály na Pikes Peak dosáhly na brzdě až na 1000 koní! Nutno ale dodat, že tento výkon auto odevzdává hlavně v dolní pasáži tratě, neboť ve vysoké nadmořské výšce, kde leží cíl závodu, je vzduch tak řídký, že výkon motorů klesá přibližně o třetinu.

Aby se výkon nějakým způsobem podařilo dostat na trať, má speciální Fiesta pohon všech kol, uzávěrky diferenciálů, špičkové komponenty podvozku a masivní brzdy.

Ford Fiesta fotogalerie – vše co potřebujete vidět

Ford Fiesta fotogalerie

A ještě si řekněme několik málo čísel o zrychlení. Tohle auto má dosáhnout stovky za 2,5 sekundy a 160 km/h za 5 sekund. Ehm, na štěrku.

Maximální rychlost je jen necelých 200 km/h. Proč? Zejména kvůli masivnímu přítlaku a také proto, že trať nemá tak dlouhé rovinky, takže Fiesta dostala velmi krátkou převodovku pro nejvyšší možnou akceleraci.

Tak nezbývá, než držet palce. Třeba se pak Ford konečně rozhoupe a nabídne nějakou rychlejší Fiestu i nám. Čtrnáctistovka je na tak schopný podvozek málo, dvoulitr by jí slušel o poznání víc. Ani bychom nepotřebovali těch 800 koní, stačilo by tak 200…

Jestli máte chvíli času, podívejte se, jak legendární trať závodu do vrchu Pikes Peak vypadá z kokpitu Peugeotu 405, který řídí Ari Vatanen.

autoweb.cz

29.5.2009 7:43

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist