Ford Crown Victoria: konec se blíží

Archetyp amerického policejního vozu se brání zuby nehty, ale důchod ho nemine.

Ford Crown Victoria – název vám možná nic neřekne, ale vězte, že jste tohle auto určitě mnohokrát viděli ve filmu. Klasický sedan s rámovou konstrukcí, motorem V8 a pohonem zadní nápravy je v USA stejně běžnou součástí policejní výzbroje jako u nás Škoda Fabia Combi.

Zájem o Ford Crown Victoria ale chřadne, a tak tahle součást amerického kulturního dědictví neodbytně směřuje ke svému konci. Po roční přestávce se Crown Victoria sice vrací do nabídky pro privátní klientelu, jenže ne na dlouho – o rok později zmizí z maloobchodního trhu nadobro.

Ne, že by to někoho mrzelo: z celkem 50 000 kusů prodaných v roce 2006 si jen 3000 koupili soukromí zájemci. Zbytek si rozdělily státní instituce a provozovatelé taxi služeb.

Policejní složky nicméně dávají stále častěji přednost modernějším autům, jako je například Dodge Charger, a připracovaná legislativa donutí k modernizaci vozového parku i taxíkáře. Ford Crown Victoria proto zmizí z výrobního programu automobilky nejpozději v roce 2010.

autoweb.cz

3.11.2007 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist