Ford by mohl prodat podíl v Mazdě

Ford nemá peníze na další vývoj a tak musí prodávat, co se dá. Na řadě je Mazda a Volvo.

Pro Ford nebude jednoduché se vzpamatovat ze ztráty 8,7 miliardy dolarů (130 mld korun) v prvním pololetí letošního roku. Obrovské výdaje jdou na vrub restrukturalizaci a rušení pracovních míst. Samozřejmě tomu nenahrává i situace na trhu, v USA se prodává mnohem méně aut než v minulých letech.

Prodej Aston Martinu, Land Roveru a Jaguaru je tak jen malinkou náplastí na velkou ránu a podobné kroky se mohou zdát jako neuvážené, když Jaguar i Land Rover podle všeho čeká slibná budoucnost. Někteří analytici však předpovídají ještě horší časy. Podle jejich propočtů nezbude Fordu nic jiného, než prodat jak Volvo, tak ještě svůj podíl v Mazdě. Je sice pravděpodobné, že obě automobilky budou nadále sdílet know-how a platformy, ale otevře se tak cesta k převzetí Mazdy jiným investorem.

Proti prodeji se staví i rozum. Prodávali byste firmu, které se tak dobře daří? I přes nepříznivou situaci na trhu v USA prodá Mazda celosvětově o 9% více aut než vloni. Fordu tak může přinést přes 750 milionů dolarů (11,25 miliardy korun) na podílu na zisku. První odhady při tom hovoří o tom, že hodnota Fordova podílu v Mazdě není vyšší než 2,5 mld dolarů (37,5 miliardy korun) a tak by si Ford jeho prodejem příliš nepomohl.

Zatímco se tak prodej Mazdy jeví pouze v teoretické rovině, prodej Volva nabírá na obrátkách a je na spadnutí. Poslední dobou se hovoří o zájemci z Číny, z Ruska a dokonce i o Renaultu. Volvo však zažívá těžší období, když za první pololetí vykázalo ztrátu 151 milionů dolarů (2,27 miliardy korun). Ve švédské automobilce probíhá náročná restrukturalizace a s ní spojené propouštění, které žene náklady do neúnosných výšin.

Ford zatím všechny spekulace o prodeji Volva a podílu v Mazdě popírá. Nicméně přiznává svou velmi obtížnou situaci a pracuje na jejím zlepšení.

autoweb.cz

6.8.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist