Donkervoort G8 235 E

Holanďané představují svou vlastní vizi ultralehkého sporťáku.

Nizozemská společnost Donkervoort proslula stavbou extrémně rychlých a lehkých sporťáků, které oslovují především fanoušky nekompromisního řidičského náčiní. Kapotovaný supersport Donkervoort D8 GT byl něco trošku jiného, ale ti, kdo mají rádi otevřené Caterham a jeho produkty, určitě budou z nového modelu Donkervoort G8 235 E nadšeni.

Vpředu najdete podélně uložený přeplňovaný 20V čtyřválec 1,8 l od Audi (známe ho i z minulé Octavie RS), který po instalaci nového výfuku, sání, turba a řídící jednotky nyní produkuje 235 koní výkonu. Zdá se vám to málo? Tohle auto váží 580 kg, takže poměr výkonu ku hmotnosti dosahuje na 405 koní na tunu. To je jen o trochu méně, než kolik nabízí pětimilionové Ferrari F458 Italia

Donkervoort ještě nezveřejnil přesné údaje, ale očekávejte akceleraci na stovku kolem 4 sekund a maximální rychlost přes 200 km/h. Převodovka je šestistupňová nakrátko poskládaná, takže na zakroucené okresce či okruhu bude tenhle Donkervoort k neudolání.

Je vidět, že design Colina Chapmana a jeho legendárního Lotusu 7 žije dál a jen tak ze světa nezmizí. Tyhle „motorky na čtyřech kolech“ mají prostě své kouzlo a kdo se jimi nikdy nesvezl, neví, co je to „opravdové auto ze staré školy“.

autoweb.cz

30.3.2010 12:34

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist