Divize M slaví 30 let a 300 000 prodaných aut

Před třiceti lety byla založena divize rychlých bavoráků. Prodala jich už 300 000.

Rychlé verze obyčejných aut byly vždycky oblíbené. A divize M od BMW, která byla založena v roce 1978, je toho velmi dobrým příkladem. Asi nejslavnější a nejžádanější je původní klasická BMW M3 E30, která přesně vystihovala filozofii značky.

A tak je symbolické, že po třiceti letech bylao autem s označením M, které sjelo z výrobní linky s číslem 300 000, bílá M3 Coupé.

BMW Motorsport, předchůdce divize M, byl založen v roce 1972 a fungoval čistě na závodním poli. V roce 1978 se změnilo jméno na BMW M a bylo vyrobeno první auto. Tím bylo legendární kupé BMW M1 s řadovým (jak jinak) šestiválcovým motorem uprostřed a výkonem 277 koní. BMW M1 bylo sice první auto divize M, ale vlastně je jednalo pouze o homologační speciál na značkách. Podobně na tom byla i úplně první M3 E30.

Rozmach výroby rychlých bavoráků si musel počkat do roku 1984, kdy bylo postaveno BMW M5. „Empětka“ byl první rychlý bavorák založený na obyčejném autě. K pohonu sloužil řadový šestiválec z M1 o výkonu 286 koní. Auto si našlo mnoho příznivců díky svému nenápadnému vzhledu.

V roce 1986 přišlo první BMW M3 a velmi rychle se stalo nejoblíbenějším bavorákem se znakem M. Prvních M3 se prodalo 17 000 kusů.

Na oslavu 30. výročí založení divize M připravilo BMW studii M1 Homage, kterou bylo možno vidět na výstavě designu Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2008.

V dnešní sociálně a ekologicky citlivé době se z emkových BMW stávají spíše obyčejná rychlá auta než politicky nekorektní rakety, které kousnou každého nepozorného řidiče. Ale naštěstí je na trhu ojetin dost kousků, které stojí za úvahu.

autoweb.cz

19.6.2008 9:07

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist