Citroen Nemo: průšvih v losím testu – VIDEO

Citroen Nemo se převrátil na boudu, koncern PSA začíná jednat.

Poslední dobou se nám tu objevuje docela dost problémů se stabilitou různých aut. To víte, automobilky se pořád předhání, která vypustí méně normovaných emisí (přitom víme, že v reálu je to číslo někde úplně jinde) a trochu zapomíná na aktivní bezpečnost – tedy tu, která vám pomůže nehodě předcházet…

ADAC provedl test tří velkoprostorových aut Citroen Nemo, Peugeot Bipper a Fiat Qubo. Nejedná se ani tak o MPV, jako spíše o malé prosklené osobní dodávky. Všechny tři vozy sdílí společnou platformu.

ADAC nejprve otestoval Fiat Qubo se zapnutým ESP a test automobil zvládl. Stabilizační systém si s prudkým vyhýbajícím manévrem v rychlosti 80 km/h poradil a auto zůstalo ve stopě.

Druhý na řadu přišel Citroen Nemo, který systémem ESP vybaven nebyl. Při testu se auto dostalo do smyku, vysoké těžiště zapracovalo… A vůz se okamžitě převrátil na střechu. Aspoň že jeho pevná konstrukce vydržela, ale ADAC varuje, že na silnici by toto mohlo být smrtelné.

Test Peugeotu Bipper prováděn nebyl, protože podle ADACu hrozilo rovněž převrácení kvůli absenci ESP.

Citroen a Peugeot zareagovali a vybaví všechny vozy systémem ESP v základní výbavě. Zatím nevíme, zda bude vyhlášena svolávací akce a systém ESP bude doinstalován i na již prodané modely.

 

Přímý odkaz: video Citroen Nemo – losí test na AutoTube.cz

autoweb.cz (zdroj: ADAC.de)

28.4.2010 7:42

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist