Citroën Metropolis Concept

Koncept hybridního luxusního sedanu míří do Číny.

Na veletrhu v čínské Šanghaji se oficiálně představí luxusní sedan Citroën Metropolis, který je dítkem skupiny PSA Group Shanghai studio.

V Číně jsou velmi oblíbené velké prodloužené luxusní sedany a pro Citroën je zdejší trh druhým největším hned po Evropě, proto se nelze divit důležitosti přikládané tomuto modelu s délkou 5,3 m (kam se hrabe Mercedes-Benz S…), šířkou 2 m a výškou 1,4 m.

Citroën Metropolis je oděn do líbivého kabátku, který je svěží a zároveň elegantní a vychází ze studie QX. Také jsou na voze jasně patrné prvky studie Citroen GT, která se dokonce objevila i v simulátoru Gran Turismo. Lak karosérie je tzv. „Pearl Silk“ tedy barva, která se mění v závislosti na světelných podmínkách.

O pohon velkého hybridního sedanu se stará benzínový motor V6 o relativně malém objemu 2,0 l s výkonem 272 koní a 375 Nm točivého momentu. Při nízkých rychlostech se Metropolis pohybuje s nulovými emisemi, protože v tu dobu je aktivní pouze elektrický motor, jehož výkon se pohybuje v rozmezí 55 až 95 koní. Při požadavcích na patřičnou akceleraci pracují obě pohonné jednotky v součinnosti a jejich výsledný výkon pak činí až 460 k a 430 Nm (nevíme, kde Citroen tato čísla vzal, ale budiž). I přes celkový výkon je Metropolis velice „zeleným“ automobilem, když do ovzduší vypouští pouhých 70 g/km CO2.  

Novinkou pro Citroen je sedmistupňová dvouspojková převodovka, která se pravděpodobně brzy dostane do větších modelů C5 a C6. Dále má koncept Metropolis pohon všech kol a pro Citroën typické odpružení Hydractive, které zajistí dostatečně pohodlnou jízdu i na těch nejhorších komunikacích.

Jelikož se současná limuzína Citroen C6 vyrábí už docela dlouho, vůbec bychom se nedivili, kdyby se koncem příštího roku představil nástupce velmi podobný právě konceptu Metropolis. No, rozhodně se na něj těšíme.

autoweb.cz

20.4.2010 9:15

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist