Čína má první masový plug-in hybrid

Číňané vypálili rybník Toyotě i GM, jako první začnou prodávat plug-in hybrid.

General Motors a Toyota spěchají v dokončení svého plug-in hybridu, kdo z nich bude na trhu první. GM sice jako první automobilka tento druh hybridu představila, ale Toyota tvrdí, že začne svou verzi prodávat o pár měsíců dříve. A mezi tím se v Číně nepozorovaně připravoval domácí hybrid značky BYD

Plug-in hybrid BYD F3DM byl právě představen a podle Číňanů má jít do prodeje už na začátku roku 2009, což bude o více jak rok dříve než Chevrolet Volt či Toyota.

Technické podrobnosti o čínském hybridu neznáme, neboť je ani Číňané nezveřejňují. Chlubí se ale tím, že auto ujede až 100 km pouze na elektřinu, pak prý pomůže s výrobou energie spalovací motor.

Není jisté, jak blízko pravdě jsou informace, že se má tento plug-in hybrid skutečně začít prodávat již na jaře. V domácí Číně možná ano, ale otazník visí nad homologací pro evropský a americký trh. Pochybujeme totiž, že se podaří Číňanům, kteří jsou proslulí svým laxním přístupempasivní bezpečnosti, v těchto zkouškách obstát.

Každopádně se musí mít Toyota i GM na pozoru, protože jakkoli mohou být jejich hybridy dokonalejší, byla by ostuda nechat si světové prvenství ukrást nějakým komunistou, který umí akorát tak okopírovat cizí nápad.

autoweb.cz

19.12.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist