Chodci budou muset nosit reflexní vesty

Od 1. července začne platit nový zákon přikazující nošení reflexních vest.

Zákonodárci přijali novelu zákona 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, ve které se objevuje nový prvek – povinné reflexní vesty pro chodce.

Od 1. července 2010 tak budou muset chodci nosit reflexní vesty. Důvodová zpráva uvádí, že se toto opatření osvědčilo v zahraničí (ve které zemi, to ministerstvo neuvádí).

Aby se zamezilo „švindlování“, budou k prodeji normované reflexní vesty s certifikátem od Ministerstva dopravy. Každý chodec tak u sebe bude muset mít nejen onen certifikát, ale i dokument o provedené atestaci, zda je ta která konkrétní vesta skutečně dostatečně reflexní.

Ministerstvo a policie si od zavedení opatření slibují minimalizaci nehod na přechodech a také za snížené viditelnosti. Byl předložen rovněž návrh na povinné celodenní svícení chodců a povinné vybavení chodců lékárničkami, ale ten nebyl přijat.

Je prvního dubna, takže si ještě můžete tři měsíce užívat chůze v normálním oblečení. Od července už ale všichni pěkně do vest!

autoweb.cz

1.4.2010 8:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist