Caterham Superlight R500: první fotky

Jestli chcete auto, které akceleruje jako litrový superbike, tohle by vás mělo zajímat.

Minulý týden zveřejnil Caterham první fotku nového modelu Superlight R500, ze které jsme příliš moudří nebyli.  Naštěstí netrvalo dlouho, než se Caterham odhodlal svěřit detaily nového modelu médiím.

V souladu s původními dohady Caterham Superlight R500 bude poháněn čtyřválcovým motorem Ford Duratec 2,0 l o výkonu 195 kW/265 koní v „motorkových“ 8500 ot./min. Kromě tradiční manuální si prý budete moci do R500 Superlight objednat i sekvenční skříň, jak se na závodní auto sluší a patří.

Řekli jsme závodní? Pokud se správně pamatujeme, Caterham R400 nebyl v kontinentální Evropě homologován pro silniční provoz, ale bez ohledu an paragrafy vám musí být jasné, že na ježdění po nákupech tohle auto rozhodně nebude.

Superlight možná vypadá archaicky, stejně jako všechny caterhamy, ale tam, kde se to počítá, se nezříká moderních výdobytků. Tvar předních trojúhelníkových ramen byl optimalizován ve větrném tunelu, aby odhalené zavěšení netropilo ve vysokých rychlostech aerodynamickou neplechu, a v seznamu palubní elektroniky najdete i systém launch control pro co nejefektivnější rozjezdy z místa.

Caterham tvrdí, že Superlight R500 váží pouhopouhých 506 kg, což znamená poměr výkonu a hmotnosti 524 koní na tunu. Ušetříme vám hledání: Veyron je na tom plus minus podobně… Žádný div, že R500 zvládne zrychlení na 96 km/h (60 mph) za 2,88 sekundy!

Nový Superlight R500 je možné objednávat už dnes, přičemž ceny začínají na 36 995 GBP (1 155 000 Kč). Tipujeme, že nebude trvat dlouho a jeden kousek se objeví v rodinné garáži jistého pana P. mladšího, který je známý svou náklonností k caterhamům. Docela by nás zajímalo, o kolik by byl R500 v Mostě rychlejší než auto, jímž jezdí pan P. starší…

autoweb.cz

14.4.2008 7:22

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist