BMW Z0 Concept

Koncept futuristického sporťáku s nulovými emisemi.

Rumunští studenti designu, Andrej Avarvarii (design exteriéru) a Adrian Vasiliu (design interiéru) ukázali svoji studii BMW Z0, sportovního vozu příštího desetiletí.

BMW Z0 se řídí filozofií „méně znamená více“ a je postaveno pouze z nejnutnějších dílu, aby mohlo fungovat. Tím jsou zaručeny minimální hmotnost s maximálními řidičskými zážitky. Nejde ale o nic nového, protože podobným přístupem se řídí třeba Caterham nebo Lotus.

Co ale nové je, je pohon. Koncept je poháněn přeplňovaným motorem 1.6, který spaluje vodík. Jeho výkon je 200 koní a vypouští nulové emise CO2. Od tud také název Z0. Koncept váží pouze 450 kg a i díky tomu se dostane na stovku za 4 sekundy.

Podle studentů má tento koncept naději na sériovou výrobu za 10 let. Jenže za tu dobu vznikne sotva pár čerpacích stanic na vodík. Obáváme se, že vodík jako palivo nemá, i po předchozích pozitivních ohlasech, naději na rozšíření se, alespoň ne v blízkém desetiletí. Škoda, protože BMW Z0 je koncept, který jasně dokazuje, že i s ekologickým autem může být zábava.

autoweb.cz

7.7.2008 6:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist