BMW představuje závodní superbike S 1000 RR

BMW to s návratem na špičkovou okruhovou motocyklovou scénu myslí naprosto vážně.

Ano, my víme, motorky nejsou hlavní náplní naší práce, jenže občas se objeví stroj, který za naši pozornost přeci jen stojí. BMW se nechalo slyšet, že již dlouho připravuje ultimativní superbike pro mistrovské závody. Prvním počinem byl motocykl K 1200 R, který se uplatnil ve vytrvalostních soutěžích. BMW u něj prvně použilo kompaktní napříč uložený čtyřválec, protože podélně uložený motor nebo dokonce tradiční vzduchem chlazený boxer se k závodění příliš nehodí. To byla u motocyklů BMW obrovská revoluce. Nyní je tu novinka S 1000 RR pro mistrovství světa superbike, kde soutěží závodní verze produkčních strojů. Moto GP jsou závody prototypů, takže superbiky mají k obyčejným motorkám mnohem blíže.

Piloti Ruben Xaus a Troy Corser budou příští rok využívat plných 190 koní z litrového motoru BMW S 1000 RR, aby sebrali nějaký ten bod zaběhnutým továrním týmům Ducati, Aprilia a velké japonské „čtyřce“, kam patří Honda, Kawasaki, Suzuki a Yamaha.

Příchod silniční verze se očekává na jaro roku 2009, motocykl bude vyroben v omezeném počtu, který vyžadují regule WSBK, takže očekávejte vskutku závratnou cenovku kolem milionu korun. To je na silniční motorku pořádný balík peněz, ale dostanete za něj přes dvě stovky koní (silniční verze nebude mít restriktor, který je při závodech povinný), hmotnost pod 180 kg (poměr výkonu a váhy je tak skoro stejný jako u Formule 1) a speciální jezdecký kurz, abyste při prvním přidání plynu nedopadli takhle.

Jestli nás začne BMW svými automobily nudit (přeháníme, to se stejně nestane), přeorientujeme se na jednostopé produkty této značky. Vypadá to totiž, že právě zde najdeme v budoucnu motoristickou nirvánu, neboť motorky ještě nejsou pod palbou kritiky za to, že oteplují planetu.

autoweb.cz

13.10.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist